Liga Perdana Berita

‘Terkena dasar batu’ – bekas pemain dan akhbar membidas Man Utd selepas bencana Brentford

Kritikan hebat menghujani Manchester United daripada bekas pemain selepas mereka tewas 4-0 oleh Brentford dalam Liga Perdana pada Sabtu, ini merupakan kekalahan kedua mereka dalam banyak perlawanan liga di bawah bos baharu Erik ten Hag. Selain itu, ini adalah kali pertama Red Devils tewas kepada Bees dalam tempoh 84 tahun.

Keputusan itu menyebabkan United terkapar di bahagian bawah liga apabila pemain Belanda Ten Hag menjadi pengurus pertama sejak John Chapman pada 1921 yang tewas dua perlawanan pembukaannya sebagai pengurus kelab.

Pakar BBC Chris Sutton tidak berbelah bahagi dalam mengulas bahawa United telah “mencapai titik terendah” manakala bekas rakan penyerang legendanya Alan Shearer mengaitkan malapetaka itu dengan salah urus selama bertahun-tahun dan kekurangan kepimpinan di Old Trafford.

“Ia benar-benar huru-hara. Bertahun-tahun kegagalan… terdapat kekurangan kepimpinan dan pengambilan pekerja sangat teruk,” kata Shearer pada BBC’s Match of the Day.

“Ia akan mengambil masa dan jumlah wang yang sukar dipercayai untuk membetulkan keadaan, dan banyak kesabaran daripada penyokong Manchester United. Mereka jauh dari tempat yang diinginkan.”

Brentford menjaringkan empat gol dalam masa 35 minit pada separuh masa pertama menentang pasukan United yang benar-benar ceroboh, yang kini telah tewas tujuh perlawanan berturut-turut di jalan raya bermula dari musim lalu.

Bekas pertahanan United, Gary Neville, yang selama ini mengkritik pemiliknya, keluarga Glazer, berkata kita semua sedang menyaksikan “pemusnahan kelab”.

“Saya fikir United akan melakukan yang lebih baik tetapi mereka telah didera, dibuli, dikacau seperti anda tidak akan percaya, dan tiada tempat untuk bersembunyi,” katanya di Sky Sports.

“Saya telah menonton United selama 42 tahun dan saya tidak dapat memikirkan seketika apabila saya fikir keadaan menjadi seteruk itu pada separuh masa pertama.”

The Sunday Times menayangkan tajuk “Rock bottom” manakala The Sun menyifatkan ia sebagai “Ten Green Bottle Jobs”, merujuk kepada warna kit ketiga baharu yang dipakai oleh United.

United menamatkan saingan di tempat keenam musim lalu untuk terlepas Liga Juara-Juara dan akan melayan kunjungan Liverpool Isnin depan. Pertemuan yang pastinya amat digeruni oleh Red Devils dan penyokong mereka.