Liga Perdana Berita

Roy Keane dan Gary Neville bersetuju mengenai ketidakharmonian bilik persalinan Manchester United

Roy Keane dan Gary Neville telah memberikan pandangan terang mereka mengenai perjuangan Manchester United musim ini mengenai kekurangan keharmonian di atas padang di seluruh pasukan United semasa, yang telah membimbangkan kedua-dua bekas pemain dengan ketara.

Bekas bintang United itu bersetuju bahawa terdapat sesuatu yang tidak kena di bilik persalinan kelab di tengah-tengah perjuangan mereka untuk empat teratas. The Red Devils bergelut musim ini, mengekori musuh ketat Arsenal dan Tottenham dalam perlumbaan untuk Liga Juara-Juara.

Sebelum perlawanan United dengan Brentford bermula, Red Devils mengekori Gunners dengan lapan mata yang mengerikan, dengan hanya sembilan mata tersedia daripada tiga perlawanan terakhir mereka. Spurs juga mendahului mereka yang bermakna mereka memerlukan ayunan pendulum besar-besaran yang menakjubkan untuk memihak kepada mereka untuk menduduki tempat keempat.

Dengan pengurus Ajax Erik ten Hag diumumkan sebagai pengurus baharu mereka, kelab itu bersedia untuk membina semula sepanjang musim panas, dengan Mikel Arteta memuji pemain Belanda itu selepas pelantikan:

“Saya fikir dia [Erik ten Hag] benar-benar bagus dalam apa yang dia lakukan beberapa tahun lalu dalam Liga Juara-Juara, terutamanya cara pasukannya bermain. Ia adalah keputusan Man United, dan tiada apa lagi yang perlu diperkatakan.”

Jelas sekali terdapat banyak perkara yang perlu dilakukan untuk merapatkan jurang antara kedua-dua Arsenal dan Spurs menuju musim depan. Bagaimanapun, bekas kapten kelab Roy Keane menuding jari ke bilik persalinan sebagai salah satu punca utama ketidakharmonian di padang musim ini.

Bercakap mengenai Sky Sports, dia berkata: “Untuk semua isu yang mereka ada, huru-hara nampaknya berlaku di seluruh kelab. Jika anda tidak mempunyai bilik persalinan yang baik, lupakan sahaja, anda menghadapi masalah di mana-mana sahaja.

Laporan mengenai suasana toksik di dalam bilik persalinan Old Trafford telah berleluasa di tengah-tengah kemerosotan prestasi dan keputusan yang membimbangkan. Keane merasakan ketidakstabilan di luar padang adalah antara faktor yang menyebabkan pemain “membuang tuala ke dalam” yang, katanya, adalah petanda yang sangat membimbangkan.

Dia memberitahu Sky Sports: “Untuk semua isu yang mereka ada, huru-hara nampaknya berlaku di seluruh kelab. Jika anda tidak mempunyai bilik persalinan yang baik, lupakan sahaja, anda menghadapi masalah di mana-mana sahaja.

“Kami telah melihat dengan Man United, apabila keadaan bertentangan dengan mereka, itu sahaja, mereka hampir melemparkan tuala ke dalam. Ia adalah gambaran buruk pemain senior di kelab.

“Pemain muda terbawa-bawa dan menganggap mereka adalah pemain. Bilik persalinan yang teruk, lupakan perkara itu, anda tiada peluang.”

Bekas rakan sepasukan Keane, Neville, dengan cepat bersetuju bahawa terdapat suasana “masam” di sekeliling kelab, dan mengakui dia tidak tahu punca dari mana ia berpunca.

Dia menambah: “Anda boleh menunjuk kepada Ole, mungkin mencapai ketinggiannya dan dia tidak boleh pergi lebih jauh – dan tidak muak dengan mesej itu, tetapi basi dan tidak percaya dia boleh mengambil alih Jurgen Klopp atau Pep Guardiola.

“Atau, ada sesuatu yang mengganggu bilik persalinan itu, mereka telah meletakkan bahan yang salah ke dalam hidangan dan ia menyebabkan ia menjadi masam sepenuhnya. Itulah perkara yang perlu ditangani kerana pemain ini, mereka tidak seteruk jumlah mata yang mereka perolehi di papan itu.

“Mereka lebih baik daripada itu. Ada sesuatu yang lebih dalam yang tidak kena dalam bilik persalinan itu yang membuatkan mereka bermain seperti sedia ada dan membuatkan mereka mendapat keputusan yang mereka perolehi.”