Liga Perdana Berita

Ralf Rangnick memberi amaran kepada primadona Man Utd untuk menghentikan cemberut emosinya di hadapan kamera

Bos Manchester United, Ralf Rangnick, terpaksa memberi amaran kepada Cristiano Ronaldo untuk mengelak daripada terlalu beremosi di hadapan kamera televisyen selepas kemarahannya awal minggu ini sebagai reaksi terhadap digantikan menentang Brentford.

Pemenang lima kali Ballon d’Or itu kelihatan tertekan di tepi padang selepas dia digantikan pada minit ke-71 oleh Harry Maguire dan dilihat bertengkar dengan pengurusnya. Pemain Jerman itu kini telah mendedahkan bahawa Ronaldo telah bertanya mengapa salah seorang pemain muda tidak diletakkan di bangku simpanan selain dia dan pengurus itu menjawab dengan merujuk kepada gol ketiga Marcus Rashford sebagai ilustrasi.

Jadi Ronaldo, yang berusia 37 tahun bulan depan, kini sebenarnya telah diberitahu untuk berhenti memuncungkan mulut dan mempamerkan paparan emosi di hadapan kamera menjelang kunjungan West Ham Liga Perdana pada hari Sabtu.

Rangnick memberi amaran: “Saya tidak fikir ini akan memberi manfaat kepada sesiapa – bukan untuk faedahnya, bukan untuk faedah rakan sepasukan.

“Saya tidak menyalahkannya untuk itu tetapi mana-mana pengurus akan berharap ia tidak terlalu beremosi dan juga di hadapan kamera TV.”

Pemain Jerman itu menambah: “Dia juga bertanya, ‘Mengapa saya bukan salah seorang pemain muda?’

“Jawapannya datang apabila salah seorang daripada mereka menjaringkan gol ketiga.”

Penyerang Portugis yang hilang itu menyertai semula United pada musim panas lalu dengan kontrak dua tahun dengan pilihan setahun lagi selepas menjaringkan 101 gol dalam 134 perlawanan dan memenangi dua kejuaraan Serie A bersama Juventus.

Sekembalinya ke Old Trafford, dia telah mencipta 14 gol dalam 22 penampilan dalam semua pertandingan, dengan hanya dua daripadanya menjaringkan gol dalam enam penampilan di bawah Rangnick.

Memandangkan masih beberapa bulan sebelum pengurus tetap baharu akan mengambil alih daripada pemain Jerman itu pada musim panas, Ronaldo mungkin perlu berputus asa untuk belajar bagaimana untuk menarik perhatian bos sementara itu jika dia serius mahu memecat kelab itu untuk memenangi trofi.

Rangnick berkata: “Pada satu peringkat Cristiano juga akan menjadi pengurus, mungkin dalam beberapa tahun atau mungkin dalam sepuluh tahun jika dia bermain lima tahun lagi dan kemudian dia akan mempunyai pengalaman yang sama sendiri.

“Saya tidak nampak dia mencabar saya. Dia hanya menunjukkan mungkin terlalu emosi bahawa dia tidak gembira untuk diganti.

“Tetapi ini bukan kali pertama. Saya rasa jika anda boleh lihat pada saat Sir Alex Ferguson menggantikannya atau jurulatih lain seperti (Maurizio) Sarri pada masa lalu.

“Reaksi beliau adalah serupa yang menunjukkan ia tiada kaitan dengan pengurus – ini mengenai cita-citanya sendiri dan keinginannya sendiri untuk kekal di atas padang.”