Liga Perdana Berita

Ralf Rangnick secara rasmi diumumkan sebagai pengurus sementara Manchester United dan pengurus Liga Perdana ke-6 ditukar musim ini

Kenyataan rasmi Manchester United – 29 November 2021:

‘Manchester United dengan sukacitanya mengumumkan pelantikan Ralf Rangnick sebagai pengurus sementara sehingga akhir musim, tertakluk kepada keperluan visa kerja.

Selepas tempoh ini, Ralf dan kelab telah bersetuju bahawa dia akan meneruskan peranan sebagai perunding untuk dua tahun lagi.

John Murtough, pengarah bola sepak Manchester United, berkata: “Ralf adalah salah seorang jurulatih dan inovator yang paling dihormati dalam bola sepak Eropah. Beliau adalah calon nombor satu kami untuk pengurus sementara, mencerminkan kepimpinan yang tidak ternilai dan kemahiran teknikal yang akan dibawanya daripada pengalaman hampir empat dekad dalam pengurusan dan kejurulatihan.

“Semua orang di kelab tidak sabar untuk bekerja dengannya pada musim hadapan, dan kemudian untuk dua tahun lagi dalam peranan penasihatnya.”

Ralf Rangnick berkata: “Saya teruja untuk menyertai Manchester United dan memberi tumpuan untuk menjadikan musim ini berjaya untuk kelab.

“Skuad ini penuh dengan bakat dan mempunyai keseimbangan yang hebat antara pemain muda dan pengalaman. Segala usaha saya untuk enam bulan akan datang adalah untuk membantu pemain ini memenuhi potensi mereka, secara individu dan, yang paling penting, sebagai satu pasukan.

“Selain itu, saya tidak sabar untuk menyokong matlamat jangka panjang kelab berdasarkan perundingan.”

Michael Carrick akan kekal bertanggungjawab ke atas pasukan pertama sehingga visa kerja Ralf dimuktamadkan.

Kelab ini ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada Lokomotiv Moscow atas kerjasama mereka dalam proses membawa Ralf ke Manchester United.’

Manchester United kini secara rasmi mengesahkan pelantikan Ralf Rangnick sebagai bos pasukan baharu selepas memaksa Ole Gunnar Solskjaer keluar dua Ahad yang lalu selepas kekalahan teruk mereka kepada Watford.

Dan ini adalah walaupun telah menamatkan kedua musim lalu dalam liga Inggeris, selain mengungguli kumpulan Liga Juara-Juara mereka dan hanya enam mata – di belakang tempat ketiga dalam Liga Perdana – di tempat ketujuh pada musim semasa sebelum bencana itu di Watford, Ole Gunnar Solskjaer mendapati dirinya pengurus keenam Liga Perdana yang malang kehilangan pekerjaannya musim ini.

Kenyataan rasmi Manchester United mengesahkan Ralf Rangnick akan menjadi pengurus sehingga akhir musim, selepas itu dia mempunyai dua tahun lagi sebagai perunding yang bekerja untuk kelab Old Trafford itu.

Ralf Rangnick telah menjadi salah satu nama yang dikaitkan dengan Newcastle United apabila kelab itu memecat Steve Bruce, dengan pengaturan yang sama – pengurus sehingga akhir musim dan kemudian naik ke tingkat atas untuk menjadi Pengarah Bola Sepak – dicadangkan ketika itu sebagai kemungkinan.

Senarai penuh pengurus Liga Perdana yang telah mendapat kapak musim ini setakat ini:

3 Oktober 2021 – Xisco Munoz (Watford) bersama Claudio Ranieri diumumkan pada 4 Oktober 2021.
20 Oktober 2021 – Steve Bruce (Newcastle United) bersama Eddie Howe diumumkan pada 8 November 2021.
1 November 2021 – Nuno (Spurs) bersama Antonio Conte diumumkan pada 2 November 2021.
6 November 2021 – Daniel Farke (Norwich City) bersama Dean Smith diumumkan pada 15 November 2021.
7 November 2021 – Dean Smith (Aston Villa) bersama Steven Gerrard diumumkan pada 11 November 2021.
21 November 2021 – Ole Gunnar Solskjaer (Man Utd) bersama Ralf Rangnick diumumkan pada 29 November 2021.

Jadi sudah enam perlawanan awal ini pada hanya perlawanan tiga belas peringkat musim berbanding musim Liga Perdana 2020/21 apabila hanya empat orang kehilangan pekerjaan semasa kempen.