Global Berita

Apakah statistik Lionel Messi jika dia bermain sebanyak perlawanan seperti Cristiano Ronaldo?

Apabila bercakap mengenai topik pemain bola sepak terhebat dalam sejarah, nama Lionel Messi dan Cristiano Ronaldo sudah pasti akan dinilai antara dua teratas, dengan pemain seperti Pele, Diego Maradona dan beberapa yang lain juga wajar dalam perbualan.

Angka dan rekod mengejutkan yang masih dikumpulkan oleh Argentina dan Portugis sehingga hari ini benar-benar membingungkan dan saingan mereka menjadi lebih luar biasa kerana statistik mereka hampir sama, menjadikannya lebih sukar untuk menentukan siapa yang mempunyai kelebihan. antara keduanya.

Walau bagaimanapun, bagaimanapun, terdapat satu data penting yang jelas membezakan kedua-dua maestro – umur mereka. Ronaldo dan Messi pastinya tidak mengikut usia dengan pemain Portugis itu pada usia 36 tahun manakala pemain Argentina itu dua tahun lebih muda daripadanya pada usia 34 tahun.

Jurang dua tahun mungkin tidak kelihatan seperti sekilas pandang, namun ia sentiasa kritikal apabila membandingkan statistik Ronaldo dan Messi kerana konteks berbeza yang pastinya akan diberikan jika 730 hari tambahan diambil kira, apatah lagi perdebatan itu harus adil juga kepada Messi yang lebih muda kerana terpaksa mengalami perbezaan dua tahun dalam penampilan di atas padang merentasi semua pertandingan.

Walaupun tidak dapat dinafikan Ronaldo mungkin telah menjaringkan lebih banyak gol di peringkat kelab dan antarabangsa, adalah adil untuk menolak perbezaan itu dengan cara penyerang Portugal dan bintang Man United semasa itu lebih 700 hari lebih tua. Yang sebenarnya membuat lebih banyak daripada sekadar perbezaan kecil kepada statistik akhirnya.

Apa yang dimaksudkan sekarang ialah tiada jaminan bahawa setiap rekod yang telah dipecahkan oleh Ronaldo – atau boleh dipecahkan dalam masa terdekat selagi dia terus bermain secara kompetitif – tidak akan pernah dikalahkan oleh Messi sebaik sahaja dia mengejarnya. perbezaan dua tahun itu.
Kini, dengan semua roda gigi baharu dalam jentera, terdapat lebih banyak bahagian bergerak yang terlibat daripada apa yang wujud pada asalnya sebelum perbezaan umur dua tahun difaktorkan ke dalam persamaan ‘siapa yang paling hebat?’. Ini menjadikannya sangat menarik untuk menggali lubang arnab hipotetikal yang sama sekali baru tentang bagaimana data Messi dan Ronaldo sebenarnya boleh dibandingkan jika mereka sebenarnya telah bermain jumlah permainan yang sama untuk mengimbangi kekurangan penampilan yang dibuat oleh ahli sihir Argentina yang kecil itu.

Untuk mencapai objektif ini bermakna memanggil data di michelacosta.com, kajian statistik terbesar Ronaldo vs Messi di internet, serta kalkulator berfungsi mudah, untuk melakukan pengiraan.

Langkah seterusnya akan melibatkan memasukkan purata Messi untuk gol dan bantuan setiap perlawanan untuk memproyeksikan dengan lebih tepat jumlah sumbangan gol tambahan yang mungkin dia kumpulkan jika dia bermain dalam jumlah perlawanan yang sama seperti musuh ketatnya, Ronaldo.

Tetapi pertama-tama, untuk konteks dan juga untuk rujukan sebelum situasi itu dijadikan ceteris paribus pada dataran tinggi yang sama rata untuk kedua-dua pemain bola sepak megastar, berikut ialah cara pasangan ikonik itu terbentuk di dunia nyata pada masa ini:

Cristiano Ronaldo
Permainan dimainkan: 1,089
Gol dijaringkan: 798 (0.73 setiap perlawanan)
Bantuan disediakan: 228 (0.21 setiap perlawanan)

Lionel Messi
Permainan yang dimainkan: 942
Gol dijaringkan: 755 (0.80 setiap perlawanan)
Bantuan disediakan: 315 (0.34 setiap perlawanan)

Ronaldo lwn Messi: Unjuran statistik dengan permainan yang sama
Kemudian, berikut adalah senario khayalan di mana Messi boleh menandingi jumlah penampilan Ronaldo:

Cristiano Ronaldo
Permainan dimainkan: 1,089
Gol dijaringkan: 798
Bantuan disediakan: 228

Lionel Messi
Permainan dimainkan: 1,089
Gol dijaringkan: 872
Bantuan disediakan: 364

Sebagai rumusan, Messi – pada kadar yang diunjurkan telah mengimbangi jurang umur dua tahun – akan mempunyai 74 lebih gol dan 136 lebih bantuan, menjadikan sejumlah 210 sumbangan gol tambahan, berbanding Ronaldo dalam jumlah permainan yang sama.

Walaupun sistem yang digunakan untuk merapatkan defisit 24 bulan yang ketara tidak sempurna, ia sekurang-kurangnya untuk semua niat dan tujuan adalah adil dan munasabah dalam menggunakan purata gol Messi dan purata bantuan setiap perlawanannya sebagai pengganda, kini menunjukkan bahawa Messi menjaringkan gol dan membantu pada kadar yang jauh lebih cepat daripada Ronaldo, jadi adalah tepat untuk mengatasi saingan abadinya, dengan syarat dia boleh mengekalkan trajektori ini setakat kesihatan dan kecergasannya bertahan.

Dan itu, sudah tentu, adalah kaveat terbesar daripada semua yang perlu diambil dengan unjuran statistik ini kerana tiada jaminan bahawa mana-mana pemain akan dapat mengekalkan kadar ini lebih dalam pada usia tiga puluhan.

Persaingan aktif antara kedua-duanya masih berterusan untuk sekurang-kurangnya bahagian terbaik dalam setengah dekad lagi, dengan mengingati semangat yang kedua-duanya berkongsi untuk permainan ini yang secara realistik menghantar sebarang pemikiran untuk bersara ke masa depan yang lebih jauh untuk kedua-duanya. .