Liga Perdana Berita

Bekas bintang berkata Cristiano Ronaldo menakutkan bintang-bintant Man Utd di tengah-tengah dakwaan penyesalan Ole Gunnar Solskjaer baharu

Pemain Manchester United memang takut pada Cristiano Ronaldo dan Ole Gunnar Solskjaer mungkin juga tidak menginginkannya. Itulah pendapat Paul Merson, yang mengatakan bahawa dia tidak dapat memahami mengapa Man United menandatangani semula pemenang Ballon d’Or lima kali dalam jendela perpindahan musim panas ini.

Ronaldo memulakan musim dalam bentuk yang mengasyikkan untuk Man United tetapi tidak berjaya dalam beberapa perlawanan baru-baru ini kerana The Red Devils telah kehilangan mata menentang Aston Villa, Everton dan Leicester City.

Solskjaer berada di bawah tekanan yang besar untuk membuat segalanya berjalan lancar selepas dia disokong secara berlebihan dalam jendela perpindahan.

Dan Merson mengatakan bahawa pengurus United itu perlu membina pasukannya di sekitar Ronaldo jika dia akan mendapat kejayaan musim ini.

“Cristiano Ronaldo tidak melakukan apa-apa di depan, dia hanya diam kerana dia tidak dapat melewati orang lain. Pemain depan United ketakutan, mereka hanya memberi Ronaldo bola dengan harapan lebih dari yang diharapkan,” kata Merson kepada Sky Sports.

“Untuk mendapatkan yang terbaik dari Ronaldo, dia harus diberi peranan yang benar-benar bebas, di dalam lubang dan kemudian memiliki pemain seperti Marcus Rashford atau Mason Greenwood yang membuka permainan di depannya untuk memberinya ruang yang dia perlukan di atas bola.

Tetapi jika anda mempermainkannya di hadapan, anda harus menerima bahawa dia tidak akan melangkah lebih jauh.

“Saya tidak akan menyalahkan Ronaldo, ia adalah tanggungjawab pengurus untuk mengamalkan sistem yang membawanya ke dalam permainan. Ronaldo adalah yang terbaik dalam urusan lebih lima ela, dia membuat larian yang hebat, dia hanya tidak mendapat perkhidmatan.

“Jadon Sancho tidak menyeberangi bola, Greenwood ingin masuk dan menembak, Bruno Fernandes dan Paul Pogba ingin menyemburkan bola di tengah, dan Ronaldo tidak mendapatkan bola di daerah di mana dia dapat menyakiti saingan.”

Gary Neville baru-baru ini mencadangkan bahawa Solskjaer mungkin lebih suka memiliki pasukan United dari musim lalu dan bukannya musim yang menampilkan Ronaldo, setelah kekalahan Foxes.

Dan Merson nampaknya setuju dengan bekas bek kanan itu, menunjukkan bahawa dia tidak yakin Solskjaer bahkan mahu menandatangani semula Ronaldo jika di berikan satu lagi peluang.

“Manchester United telah membawa semua pemain ini masuk dan anda akan terus menggaru kepala anda tentang di mana Solskjaer sesuaikan mereka semua,” tambah bekas pemain tengah Arsenal itu.

“Hingga hari ini saya masih belum memahami penandatanganan Ronaldo. Bersumpah, adakah Manchester United akan pergi dan mendapatkannya jika Manchester City tidak dilibatkan? Adakah Ronaldo bahkan pergi ke City, atau dia hanya mempermainkan mereka untuk kembali ke United?

“Saya tidak 100 peratus yakin Solskjaer menginginkan Ronaldo di sana, saya mungkin salah, tetapi keputusannya untuk meninggalkannya menentang Everton memberitahu saya semua yang perlu saya ketahui.

“Saya rasa dia melihatnya sebagai peluang yang baik untuk mengalahkan pasukan tanpa Ronaldo dan kemudian melanjutkan dari sana, tetapi mereka tidak, dan semua orang menjadi gila. Tetapi adakah mereka akan mengalahkan Everton dengan Ronaldo dalam pasukan?”