Euro 2020 Berita

Jack Grealish didakwa ‘melemparkan Gareth Southgate ke bawah bas’ dengan tweet selepas kekalahan England

Bintang England, Jack Grealish, dengan marah menge-tweet pemikirannya mengenai kontroversi penalti, yang menyebabkan beberapa orang menuduhnya telah “melemparkan Southgate ke bawah bas” dalam pertukaran Twitter.

Penjaga Aston Villa telah bertindak balas dengan marah terhadap komen dan tuntutan Roy Keane dan dia mahu mengambil tendangan penalti yang akhirnya jatuh di bahu Bukayo Saka yang berusia 19 tahun.

Bukayo Saka tersasar untuk kegagalan sepakan penaltinya, yang menyebabkan banyak orang bertanya mengapa begitu banyak tekanan diberikan pada bahu anak muda berusia 19 tahun itu.

Dan mantan kapten Manchester United, Roy Keane, secara reaksinya berkomentar:

“Jika anda Sterling atau Grealish, anda tidak boleh duduk di sana dan meminta seorang anak muda mendapatkan hukuman di depan anda.”

Komen ini jelas tidak sesuai dengan Grealish, yang menge-tweet dengan marah:

“Saya katakan saya mahu mengambilnya!!!! Kepten telah membuat begitu banyak keputusan yang tepat melalui kejohanan ini dan dia melakukannya malam ini! Ada orang mengatakan bahawa saya tidak mahu mengambil peno ketika saya mengatakan saya akan…”

Walaupun beberapa peminat England membela Grealish kerana bersuara, yang lain memilih untuk mengkritiknya atas ledakan ini.

Seorang peminat tidak puas hati tweet:

“Hanya melemparkan Southgate ke bawah bas lol.

“Apa yang dia menyelamatkanmu untuk, Jack? Mengapa seorang pemain berusia 19 tahun yang tidak pernah mengambil hukuman sebelum anda atau orang lain dalam hal ini?”

Dan yang lain menambahkan:

“Ini adalah tweet yang sangat tidak perlu dari dia. Melemparkan pengurusnya ke bawah bas dan mungkin akan menjadi bangku simpanan pada kejohanan berikutnya kerana itu.”

Grealish mendakwa bahawa dia menawarkan dirinya untuk tendangan penalti , dan tidak patut menerima kritikan keras dari Keane.

Keane memberitahu ITV:

“Anda tidak boleh membiarkan pemuda berusia 19 tahun yang pemalu naik ke depan Anda. Mereka mempunyai lebih banyak pengalaman, Sterling telah memenangi piala, mereka harus menghadap anak kecil itu dan berdiri.”

Grealish hanya membuat beberapa penampilan di Euro tahun ini, dengan banyak yang mengecam Southgate kerana berulang kali menjatuhkannya, dan ini boleh menjadi salah satu cara kekecewaan terpendam yang telah muncul sepanjang kejohanan akhirnya keluar, terutama setelah dikacau oleh komen Keane.

Saka jelas merasa bingung dan tidak puas hati setelah rembatannya terkena sepakan dan terpaksa diperlindungi oleh pengurus dan rakan sepasukannya yang berkumpul untuk membantu meringankan penderitaannya.

Dua pemain lain yang juga gagal dalam tendangan penalti mereka adalah  Jadon Sancho dan Marcus Rashford, yang, bersama-sama dengan Saka sejak itu menjadi sasaran penyalahgunaan perkauman keji dalam talian media sosial.

Namun, banyak yang melompat ke pertahanan Saka dan mengatakan dia seharusnya tidak pernah berada di bawah banyak tekanan.

Gareth Southgate sebelumnya mempertahankan keputusannya untuk memberikan tanggungjawab kepada anak muda dan menerima kesalahan yang ada padanya.

Bos England berkata:

“Saya memutuskan pengambil penalti berdasarkan apa yang telah kami lakukan dalam latihan.

“Tidak ada orang yang bersendirian. Itu panggilan saya dan sepenuhnya bergantung pada saya.

Mereka adalah pemain terbaik pengambil tendangan penalti yang kami ada di lapangan.”