Liga Perdana Berita

Roy Keane berasa lembut terhadap bekas bintang dan rakan sepasukan Man Utd yang dia “benci”

Entah bagaimana, seseorang dapat merasakan bahawa di bawah eksterior lelaki yang memang keras itu, ada sisi yang lebih lembut tersembunyi di dalam bekas Manchester United, Roy Keane, walau pun beliau terkenal untuk kendalian kapal yang ketat di dalam bilik persalinan Old Trafford pada zaman kegemilangan mereka di bawah Fergie, dan tidak semua pemain dalam pasukan berpihak kepadanya, pasti.

Ketibaan Keane baru-baru ini di Instagram, ditambah dengan hubungan riang dengan pasangan sekerjanya Micah Richards, nampaknya menunjukkan bahawa ada kemungkinan orang Ireland itu mulai menunjukkan sekilas yang lebih lembut di dalam wataknya, walaupun sekian banyak serangannya – seperti kritikan yang keras mengatakan sebaliknya.

Sekarang nampaknya kapten lama United selama ini ada pun perasaan lembut – sekurang-kurangnya dengan salah seorang bekas rakan sepasukannya. Dan hanya sedikit yang akan meramalkan bahawa dari semua rakannya di bilik persalinan United bahawa tidak lain dan tidak bukan Phil Neville adalah ahli pasukan yang disukai Keane.

Penilaian itu menurut Phil Neville bagaimanapun.

“Dia sebenarnya menghadiri pernikahan saya … dan dia tidak pernah menghadiri pernikahan orang lain.

“Dia datang ke rumah saya dan bersenang-senang – dan anak-anaknya pergi ke sekolah bersama anak-anak saya.

“Setiap kali saya melihatnya sekarang, saya fikir ‘dia mempunyai sedikit tempat untuk saya’.”

Sayangnya perkara yang sama tidak dapat dikatakan untuk saudaranya Gary, yang nampaknya senang berada di pihak menentang Keane.

Phil menambah: “Saya rasa kerana dia sangat membenci Gary – dia selalu bertengkar dengan Gary setiap hari – dia melihat saya sebagai yang baik.”

Sebilangan besar sikap Keane dapat dikaitkan dengan keinginannya yang tidak terhenti untuk menang, yang terbukti menjadi tunjang utama kejayaan United di bawah Sir Alex Ferguson.

Namun, secara mengejutkan dengan sifat lembut yang dia menunjukkan di balik pintu tertutup, sikapnya sangat berbeza dengan ancaman menggeramnya di lapangan, seperti yang diingatkan oleh bekas rakan sepasukan United, Eric Djemba Djemba.

“Di bilik persalinan, dia [Keane] adalah orang yang baik. Dia sangat penyayang,” kata Djemba-Djemba kepada The Sun.

“Tetapi di padang…. Sekiranya anda mempunyai pistol, anda mahu menembaknya. Dia akan menghina anda, dia akan mengatakan apa sahaja dan semuanya.
“Sebaik sahaja permainan selesai, dia adalah orang yang berbeza. Saya lebih suka Keane di bilik persalinan daripada di padang. Dia seperti itu kerana mahu menang.

“Kadang-kadang saya memakai anting-anting berlian dan Keane berkata kepada saya,” Apa ini? “Jadi sebelum saya sampai ke bilik persalinan, saya mengeluarkannya kerana saya tidak mahu dia melihatnya.

“Saya ingat dia dulu berteriak pada Kleberson, yang merupakan lelaki yang sangat pendiam yang tidak pernah bercakap dan selalu ketawa.

“Keane akan selalu berteriak kepadanya, ‘Bangunlah, sekarang kamu tidak berada di Brazil di Copacabana. Lari!'”