Liga Juara-Juara Berita

Phil Foden mengacaukan Kylian Mbappe dengan tweet provokatif setelah Man City menang

Manchester City akhirnya berjaya melepaskan hoodoo mereka dan telah mara ke separuh akhir Liga Juara-Juara di mana mereka akan menghadapi PSG, dan Phil Foden begitu terperangkap dalam kegembiraan kemenangan sehingga dia sudah memulakan kekacauan pra-pertandingan dengan kelab Parisien dengan catatan nakal di media sosial.

Foden telah memprovokasi Kylian Mbappe dengan tweet mensasarkan bintang PSG di media sosial menjelang pertunjukan Liga Juara-Juara – dengan menge-tweetnya dan menandakannya di pos Instagram dengan kapsyen yang sama: “@KMbappe adakah anda sudah siap.”

Manchester City mengalahkan Borussia Dortmund untuk melayakkan keempat final pertandingan pada hari Rabu ketika Erling Haaland dan kumpulan diketepikan 4-2 secara agregat.

Akhir bulan ini, separuh akhir akan bermula, dengan Chelsea akan berhadapan dengan Real Madrid sementara City menentang PSG.

Foden mendapat ribuan jenaka ringan dari peminat yang bergurau bahawa Mbappe mungkin tidak pernah mendengar tentang pemain Inggeris itu, sementara yang lain berpendapat bahawa itu adalah langkah yang baik untuk memprovokasi pembangkang Parisien yang bertaburan bintang dengan permainan minda.

Kedua-dua tweet dan catatan Instagram sejak itu telah dihapus, tetapi tidak sebelum ia menarik perhatian ribuan orang di media sosial.

Ini pastinya merupakan pertembungan menarik untuk dinantikan diantara dua  bakat muda paling terang, Foden dan Mbappe, untuk pertama kalinya.

Bos City, Pep Guardiola, dengan bersemangat menunjukkan kegembiraannya untuk mara sekali lagi ke separuh akhir pertandingan.

“Saya sangat gembira berada di separuh akhir,” katanya.

“Untuk menjadi salah satu daripada empat pasukan terbaik di Eropah, untuk menentang pasukan yang hebat dan kuat, dan kami akan berusaha menjadi yang baik.

“Persaingan ini bagus tetapi juga tidak adil kerana kita dinilai sebagai kegagalan atau musibah ketika kita tersingkir.

“Anda bermain 11 bulan untuk Liga Perdana dan pertandingan lain.”