Global Berita

Jawapan sempurna Neymar mengenai sama ada Kylian Mbappe berada di tahap Lionel Messi

Neymar bukan hanya memiliki bakat dan kemahiran untuk menjaringkan beberapa gol yang paling sempurna di lapangan, tetapi juga dengan jelas menunjukkan bahawa dia telah memberikan jawapan yang sempurna ketika ditanya adakah rakan sepasukannya Kylian Mbappe berada pada tahap yang sama dengan bekas rakan sepasukannya Lionel Messi .

Neymar tentu saja mempunyai keseronokan yang tidak dapat dipertikaikan bermain disamping Messi selama empat tahun di Camp Nou, dan bersama dengan Luis Suarez, adalah sebahagian dari trisula ‘MSN’ yang hebat yang memenangi treble pada tahun 2015.

Dia kemudian menjalin perkongsian baru dan indah dengan bintang Perancis yang semakin meningkat, Mbapp, sejak pasangan itu bergabung dengan kelab  diPark des Princes pada musim panas 2017.

Pemain Brazil itu bersikeras bahawa di matanya Messi adalah yang terbaik yang pernah melakukannya. Namun, dia juga mempunyai kata-kata memanaskan hati untuk rakan sepasukannya sekarang sebagai pemain dan juga untuk membantunya menyesuaikan diri dengan kehidupan di Perancis.

“Tidak ada perbandingan,” kata Neymar setelah PSG mengatasi pemegang trofi  Liga Juara-Juara musim lalu, Bayern Munich.

“Mereka mempunyai dua gaya permainan yang sangat berbeza.

“Messi adalah pemain terbaik yang pernah saya lihat, dan Kylian sedang dalam perjalanan untuk menjadi salah satu yang terbaik.”

Ia sama untuk semua pemain peringkat tinggi,” kata Neymar.

“Sekiranya anda tidak berhati-hati, anda berisiko kehilangannya dalam masa sesaat.

“Kylian sangat pantas, jadi saya harus selalu fokus dan memperhatikannya. Tetapi itu sama dengan [Andres] Iniesta, Messi atau [Luis] Suarez.

“Saya berhutang banyak di PSG kepada Mbappe. Dia menolong saya belajar tentang cara hidup Perancis, dia telah menjelaskan mentaliti Perancis kepada saya.  Saya berhutang kebanyakan adaptasi saya kepadanya.”