Liga Perdana Berita

Chelsea menerima pengajaran mahal dari West Brom

Chelsea sayangnya adalah akitek kekalahan mereka sendiri daripada West Bromwich Albion yang berada di tangga terbawah di Stamford Bridge pada Sabtu petang.

Mendahului 1-0 berikutan gerakan hebat dari Christian Pulisic yang menjaringkan gol pembukaan, petang Chelsea selepas itu terus menurun.

Thiago Silva telah membuat tempahan awal untuk melakukan pelanggaran dalam masa lima minit, menarik kembali Matheus Pereira sebelum dihantar keluar sebelum tanda setengah jam kerana melancarkan dirinya di depan tembakan Okay Yokuslu tetapi bergegas ke gelandang dengan tindak lanjutnya meninggalkan David Coote dengan sedikit pilihan tetapi untuk mengeluarkan kad kuning kedua.

Pada kedudukan 1-0, the Blues tidak dapat sampai ke rehat dengan pendahuluan mereka utuh dan mengikuti dua serangan pantas dari Pereira, Baggies mendahului 2-1 pada separuh masa pertama.

Jurulatih Blues, Thomas Tuchel tidak dapat membalikkan keadaan dan West Brom menjaringkan dua gol serangan balas terhadap sepuluh lelaki itu untuk mendahului 4-1.

Beberapa saat sebelum Mbaye Diagne menambah gol keempat Baggies, Matteo Kovacic mulai naik marah. Pengadil Coote menyalahkan pemain Kroasia itu melakukan tandukan yang buruk tetapi Kovacic menjelaskan kepada semua orang bahawa dia tidak bersetuju dengan keputusan pegawai, sambil berteriak keras ke arah Coote:

“Malu pada anda. Yeah, yeah, bagus. Ref terburuk yang pernah ada,” seperti yang dilaporkan oleh wartawan Chelsea football.london, Adam Newson.

The Blues berjaya menaikkan semangat kemenangan 4-1 ke bawah. Pemain pengganti separuh masa, Mason Mount mengemas rumah dengan penyudah sederhana berikutan sedikit permainan yang tidak mementingkan diri dari Timo Werner untuk memberikan pertolongan untuk menjadikannya 4-2.

Namun, sudah terlalu terlambat untuk pasukan Tuchel ketika Chelsea tewas kepada kekalahan pertama mereka sejak pemain Jerman itu mengambil alih Frank Lampard pada bulan Januari, dengan serangan Callum Robinson yang lewat menjadikannya 5-2 pada wisel penamat.

Dengan West Ham dan Spurs masih bermain hujung minggu ini, kekalahan mengejutkan pasukan Sam Allardyce dapat menyaksikan the Blues mengakhiri hujung minggu di tempat ke-6 di belakang kedua-dua pesaing London mereka, dalam apa yang berubah menjadi pertempuran yang sangat ketat untuk empat tempat teratas.