Liga Perdana Berita

Gareth Bale menjelaskan rancangan masa depan di tengah kemungkinan ‘penyelesaian’ terhadap situasi Real Madrid

Pemain antarabangsa Wales, Gareth Bale, memfokuskan diri pada penamat musim ini, termasuk kempen Euro 2020 Wales, sebelum memikirkan apa yang akan terjadi seterusnya dalam kariernya.

Setelah sekian lama ditolakkan ke pinggir di Real Madrid dengan pelbagai alasan – yang utama di antaranya adalah perselisehannya dengan bos Los Blancos, Zinedine Zidane – Bale dihantar ke Tottenham untuk kempen 2020-21 dalam gerakan pinjaman yang nampaknya pada masa itu menjadi penyelesaian yang sesuai untuk semua pihak.

Malangnya bagi pemain Wales itu, pemain berusia 31 tahun itu tiba dengan kecederaan lutut yang memerlukan pemulihan, menyebabkan permulaan yang perlahan untuk musim kedua dengan Spurs. Setelah menunggu sehingga 18 Oktober untuk muncul sebagai pasukan pertama, dia telah melengkapkan 90 minit penuh hanya sekali – menentang Wycombe Wanderers dalam pertandingan Piala FA.

Lapisan perak di awan gelap selepas itu muncul kerana terdapat tanda-tanda positif untuk kembali ke prestasi sebelum rehat antarabangsa, termasuk menjaringkan dua gol dan memberikan pertolongan dalam kemenangan 4-0 ke atas Burnley. Bale juga menjaringkan gol tepat dua kali dalam kemenangan Liga Perdana Inggeris yang meyakinkan atas Crystal Palace, menjadikan penjaringan golnya menjadi dua angka dalam semua pertandingan.

Fokus langsung pemain buangan Real Madrid adalah pada kempen kelayakan Piala Dunia FIFA Wales – setelah kehilangan pembuka Kumpulan E ke Belgium ketika mereka menjadi tuan rumah pada Republik Czech pada hari Rabu.

Sementara itu nampaknya tidak perlu ada urgensi dari pihaknya untuk mencari “jalan keluar” untuk keadaannya di peringkat kelab.

“Bagi saya, pertama dan terpenting, saya masih mempunyai musim ini, masih banyak permainan yang perlu dilanjutkan hingga Euro,” kata Bale kepada media pada hari Selasa.

“Menjelang musim depan, secara sah kontrak saya mengatakan bahawa saya harus kembali ke Real Madrid, seperti yang saya nyatakan. Saya rasa itu tidak bermakna tidak menghormati sesiapa.

“Real Madrid adalah kelab induk saya dan, sejauh yang saya setujui, saya dipinjamkan ke Tottenham hingga akhir musim. Itulah rencananya sejauh ini; alasan saya pergi adalah kerana saya mahu bermain permainan dan mendapatkan perlawanan sesuai, untuk menikmati bola sepak saya.

“Jelas, pada musim panas saya akan kembali ke Real Madrid dan kami akan pergi dari sana. Saya rasa rencananya adalah untuk kembali, sama ada ketika saya duduk bersama ejen saya dan memutuskan sesuatu, kami akan lakukan pada musim panas.”

Dia menambah:

“Saya mahu bermain, tetapi dalam bola sepak ini bukan hanya mengenai apa yang anda mahukan – ini juga mengenai pihak lain. Saya menumpukan perhatian pada musim ini – jelas kami mempunyai perlawanan besar esok – akhir musim yang besar dengan Tottenham, kemudian Euro pada musim panas.

“Bagi saya, pada masa ini, saya tidak perlu bimbang apa-apa selain musim ini.

“Mengenai musim depan, selepas Euro dan percutian musim panas saya, kami akan duduk dan menjalani sesuatu. Mudah-mudahan, kami akan menemui jalan penyelesaian.”

Bale kini nampaknya hanya fokus pada penentuan dengan kuat dengan Spurs, yang akhirnya mengangkat diri mereka untuk mencalonkan diri dalam kedudukan empat teratas di liga, dan juga kemungkinan mendapatkan perak ketika pasukan Jose Mourinho mempersiapkan diri untuk menghadapi Manchester Pasukan City dalam final Piala EFL pada 26 April.

Ketika diminta untuk menilai musimnya, penyerang itu menjawab:

“Tidak apa-apa. Ini bermula dengan perlahan ketika saya datang ke Tottenham dengan kecederaan lutut. Tidak bermain bola sepak secara berterusan selama satu setengah tahun, memerlukan sedikit masa untuk bermula.

“Beberapa bulan kebelakangan ini, saya merasa lebih kuat – saya berasa seperti bentuk saya ada di sana, kepantasan saya di sana, saya telah menjaringkan beberapa gol.

“Saya harap ia dapat dimulakan dengan lebih cepat, tetapi saya juga cukup bijak untuk mengetahui bahawa memerlukan sedikit masa untuk mengembalikan irama anda. Sekarang saya bermain, saya merasa baik dan mudah-mudahan dapat berlanjutan untuk musim selebihnya, kemudian ke Euro.”

Bale bermain 84 minit dalam kekalahan 3-1 minggu lalu kepada Belgium, selain membuat penampilan lewat dari bangku simpanan dalam kemenangan persahabatan 1-0 ke atas Mexico pada hari Ahad.