Liga Perdana Berita

Klopp gembira mendapat ‘tiga mata kotor’ menentang Wolves

Bos Liverpool, Jurgen Klopp dengan bersungguh-sungguh menegaskan bahawa ada banyak positif untuk pasukannya dari kemenangan 1-0 di Molineux menentang Wolves.

Wolves memulakan permulaan yang menjanjikan menentang pasukan Reds dan dengan mudah memperoleh sepakan penalti pada minit kedua ketika Alisson melepaskan umpan silang dari Adama Traore dan kemudian melakukan kontak dengan Nelson Semedo tetapi permainan dibiarkan berterusan.

Walaupun tuan rumah mempunyai beberapa pembukaan, pasukan Klopp mendapat gol pertama dalam penghentian dengan rembatan pertama mereka ke sasaran. Bahagian depan bertiga licin digabungkan serta Diogo Jota diberi bola di dalam kawasan. Pukulan kaki kirinya melengkung melewati Rui Patricio untuk mencari sudut bawah.

Tidak banyak yang dapat dipilih antara kedua pasukan pada babak kedua kerana kedua-duanya mempunyai peluang yang baik. Waktu berhenti terus diperpanjangkan sebagai hasil pertembungan antara Patricio dan Conor Coady, tetapi Liverpool bertahan dengan senang hati untuk mendapatkan tiga mata mereka.

Ini adalah kemenangan kelima dari Reds dari enam perlawanan terakhir mereka di semua pertandingan. Dengan kemenangan tepat waktu yang sangat diperlukan ini, mereka kini berada di tangga keenam di Liga Perdana dan ketinggalan lima mata di belakang Chelsea di tempat keempat dengan sembilan perlawanan lagi.

Klopp memberitahu Sky Sports pasca-pertandingan, seperti yang dikutip oleh BBC Sport, bahawa itu adalah “pertarungan besar” melawan Wolves pada hari Isnin malam:

“Ini adalah situasi yang mengerikan. Saya telah bercakap dengan kakitangan Wolves, mereka agak positif. Ia adalah kejutan yang tepat.”

Mengenai pemikirannya mengenai permainan:

“Ini semua mengenai hasilnya. Pertarungan besar. Sekiranya kita mahukan tiga mata kotor, saya baik-baik saja dengan itu. Kami mempunyai saat-saat yang sangat baik di mana kami seharusnya melakukan yang lebih baik. Pertahanan keseluruhan permainan benar-benar baik. Saya tidak suka permulaannya, kami tidak cukup aktif.

“Kami bertahan dengan baik, kami menyerang balas. Banyak momen bola sepak yang sangat baik. Gol yang kami jaringkan adalah cantik. Saya fikir penjaga gawang akan menyelamatkannya tetapi berjaya.

“Banyak berita baik malam ini tetapi yang paling penting, tiga mata.

“Kami mahu memasuki rehat [antarabangsa] dengan perasaan positif dan kami memilikinya.”