Liga Perdana Berita

Brendan Rodgers percaya Leicester yang dilanda kecederaan melebihi jangkaan

The Foxes kini berada di tangga ketiga Liga dan Brendan Rodgers percaya Leicester menikmati musim yang lebih baik daripada tahun lalu kerana dia terus menghadapi senarai kecederaan yang terus berkembang.

Leicester dikalahkan 3-1 oleh Arsenal pada hari Ahad dalam permainan yang juga menyaksikan Harvey Barnes meninggalkan padang dengan tandu kerana kecederaan lutut dan Rodgers mengatakan selepas permainan pemain antarabangsa England itu mungkin akan keluar selama enam minggu.

Cedera Barnes adalah yang terbaru dalam barisan panjang pemain pasukan pertama yang tidak beraksi untuk Rodgers, dengan Ayoze Perez, Dennis Praet, James Maddison, Wesley Fofana, James Justin dan Wes Morgan semua diketepikan oleh kecederaan.

Walaupun dibebani oleh begitu banyak orang yang tidak hadir, Rodgers merasakan Leicester sejauh ini melampaui pencapaian mereka pada tahap ini tahun lalu.

The Foxes kini menduduki tempat ketiga selepas 26 perlawanan – sama seperti musim lalu – tetapi mengumpulkan satu mata lebih sedikit, dengan Rodgers sekarang berminat untuk bersambung setelah Leicester tersingkir dari empat teratas pada hari terakhir kempen Liga Perdana.

“Saya percaya begitu, dari segi sampai saat ini ya,” jawabnya ketika ditanya apakah situasi cedera saat ini bermaksud pasukannya mengalami musim yang lebih baik hingga kini.

“Kami belum melakukan apa-apa, orang bercakap mengenai empat teratas tetapi bagi saya, sikap saya adalah bahawa kita tidak berada di empat teratas sehingga kita melihat di mana kita berada setelah permainan terakhir  musim ini”     Brendan Rodgers

“Sudah tentu kami mengalami kecederaan tetapi kami juga mempunyai bola sepak Eropah untuk bersaing dan saya rasa kami melihatnya dengan beberapa pasukan yang boleh membuktikannya sukar tetapi para pemain benar-benar cemerlang hingga ke tahap ini.

“Tetapi kami belum melakukan apa-apa, orang bercakap mengenai empat teratas tetapi bagi saya, sikap saya adalah bahawa kita tidak berada di empat teratas sehingga kita melihat di mana kita berada selepas perlawanan terakhir musim ini.

“Tidak ada yang rugi ketika itu kerana kami belum mendapat apa-apa, anda harus sampai ke akhir musim dan melihat di mana anda selesai pada bulan Mei dan melihatnya dari sana.

“Masih ada 12 permainan lagi dan sekarang adalah proses dalam tiga bulan ke depan dan ini adalah sesuatu yang akan kita nikmati.”