Liga Perdana Berita

Senarai pendek pengurusan lima orang Roman Abramovich Frank Lampard di buang kerja

Bentuk Liga Perdana Chelsea merosot dari tebingnya yang tinggi sekali dalam beberapa minggu kebelakangan ini menimbulkan banyak persoalan mengenai masa depan pengurus Frank Lampard dan siapa yang berpotensi menggantikannya di Stamford Bridge.
Sekarang adalah masa paling mencuba untuk ketua jurulatih Chelsea, Frank Lampard, setelah melihat pasukannya naik ke tangga teratas Liga Perdana pada awal Disember, menyusul kemenangan 3-1 ke atas Leeds United di Stamford Bridge.
Sejak itu, Lampard mengawasi hanya satu kemenangan dalam enam pertandingan terakhir Liga Perdana pasukan Blues, menimbulkan persoalan yang kuat mengenai masa depannya dan jangka masa panjangnya.
Sepanjang enam perlawanan terakhir liga mereka, The Blues tewas empat kali, termasuk kekalahan 3-1 kepada Arsenal dan Manchester City.
Dengan Chelsea telah menghabiskan lebih dari 220 juta pound untuk tujuh penambahan baru pada musim panas dalam usaha serius untuk menjadikan diri mereka kembali menjadi pencabar gelaran yang sebenar, bentuk suram mereka ketika ini memang menjadi perhatian para penyokong kelab, pemilik Roman Abramovich dan, tentu saja , Lampard sendiri.
Mengikut kebenaran dalam kenyataan Sam Allardyce baru-baru ini bahawa tidak ada kesetiaan dalam dunia bola sepak, sudah tentu ada panggilan dari beberapa sudut untuk Lampard dibebaskan dari tugasnya setelah bentuk Chelsea menyelaman nyata dalam beberapa minggu terakhir walaupun bos Chelsea masih agak muda dari segi kerjaya kejurulatihannya.
Tetapi bola sepak dan pengikutnya, terutama pemilik Chelsea Abramovich, diketahui tidak mempunyai tahap kesabaran yang tinggi atau toleransi terhadap kegagalan.
Salah satu sebab utama tuntutan agar Lampard dipecat adalah kerana sejumlah besar wang yang Abramovich sediakan untuknya dibelanjakan selama jendela perpindahan musim panas dalam usaha untuk menjadikan mereka lebih dekat dengan Liverpool dan Manchester City untuk menjadi serius pesaing tajuk. Walau bagaimanapun, pada masa penulisan, the Blues berada di kedudukan kesembilan di kedudukan dan sepuluh mata di belakang pencatat kedudukan Manchester United ketika ini.
Menariknya, Abramovich, yang telah melaburkan sejumlah besar wang di kelab dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sedang diam mengenai masa depan Lampard semasa mereka dalam bentuk yang buruk baru-baru ini walaupun pemilik Blues, menurut Christian Falk, Bild, telah membuat lima orang senarai pendek calon berpotensi untuk menggantikan Lampard sekiranya penurunan semasa Blues berterusan.
Bekas ketua Paris Saint-Germain, Thomas Tuchel, diduga masuk dalam senarai, bersama Massimiliano Allegri yang tidak bekerja, pengurus Leicester City Brendan Rodgers, Ralph Hasenhuttl dari Southampton dan ketua RB Leipzig, Julian Nagelsmann.
Kesemua lima nama ini telah mencapai kejayaan dalam karier mereka sejauh ini, sama ada dari memenangi gelaran liga atau mencapai lain-lain gol. Di antara mereka, Tuchel dan Allergri kini tersedia, tetapi Rodgers, Hasenhuttul dan Nagelsmann semuanya melakukan kerja yang mengagumkan di kelab mereka sekarang.
Walau bagaimanapun, dengan adanya senarai pendek lima orang itu, perlu ditekankan bahawa Abramovich tidak mempunyai rancangan untuk membuang Lampard pada masa ini, tetapi mereka yang biasa dengan gaya pemilikan pemilik Blues jelas bahawa dia sudah menyiapkan langkah seterusnya Chelsea sekiranya dia perlu membuat perubahan di dugout.
Lampard tidak diragukan memiliki pasukan dan alat yang diperlukan untuk membalikkan nasib Chelsea dan akan terus berharap agar kemenangan Piala FA pada hari Ahad ke atas Morecambe dapat menjadi pemangkin yang sangat diperlukan untuk perubahan bentuk, dengan pertandingan menentang Fulham, Burnley dan Sheffield United di Enam perlawanan seterusnya mereka diharapkan menjadi baik.