LaLiga Berita

Man Utd boleh ketinggalan Mauricio Pochettino ketika Real Madrid menetapkan ‘deadline’ Zidane

Mauricio Pochettino, tidak bekerja sejak dipecat oleh Tottenham November lalu walaupun memimpin mereka ke final Liga Juara-Juara beberapa bulan sebelum itu, selalu dikaitkan dengan peranan pengurus di Real Madrid dan Manchester United.

Bos Manchester United, Ole Gunnar Solskjaer, juga mengalami tekanan berterusan di Old Trafford dengan nama Pochettino kerap disebut sebagai pengganti yang berpotensi walaupun perpindahan ke Bernabeu juga telah beredar dengan bos Real Madrid, Zinedine Zidane, juga merasakan kepanasan kerana Real baru-baru ini dikalahkan oleh Shakhtar Donetsk di Liga Juara-Juara pada hari Selasa dan kini menghadapi pertempuran yang sukar untuk melayakkan diri ke peringkat 16 terakhir.

Dan, menurut gerai Sepanyol, Marca, Zidane kini hanya mempunyai empat perlawanan untuk menyelamatkan pekerjaannya dengan Pochettino diberi tip untuk mengambil alih.

Keempat-empat perlawanan yang menunggukan Zidane dalam agendanya bukanlah sesuatu yang mudah dengan perjalanan ke Sevilla dan derbi Madrid yang akan datang dengan Atletico semuanya menjulang sepuluh hari berikutnya.

Zidane adalah akitek utama yang membimbing Real merebut tiga gelaran Liga Juara-Juara berturut-turut dalam tugas pertamanya dan menegaskan dia tidak akan mengundurkan diri, dengan mengatakan dengan tegas setelah keputusan Shakhtar: “Saya tidak akan mengundurkan diri – sama sekali tidak. Kami selalu mempunyai saat-saat yang sukar. Memang benar bahawa ia adalah rentetan buruk dari segi hasil, tetapi kita mesti teruskan.

“Ini adalah saat yang sukar tetapi saya yakin bahawa kita akan menampilkan watak kita. Kita mesti memenangi perlawanan seterusnya. Saya yakin bahawa kita boleh melakukannya.”

Pochettino baru-baru ini mengatakan bahwa dia siap untuk kembali ke permainan, mengakui: “Saya selalu merasa siap untuk kembali terlibat dalam permainan. Saya suka bola sepak, ini tugas saya.

“Bukan tekanan ketika anda bekerja, bukan stres untuk pergi ke tempat latihan, bukan tekanan untuk menyiapkan permainan, bukan tekanan untuk bersaing.
“Rambut saya panjang, lihat. Saya harap dapat memotongnya apabila kita mula bekerja lagi untuk bekerja.

“Saya tidak sabar untuk terlibat dalam permainan ini.”