Liga Perdana Berita

Ed Woodward dikecam kerana tidak melakukan apa-apa untuk Man United

Naib presiden eksekutif Manchester United, Ed Woodward, dikritik kerana bekas kelab Chelsea, Craig Burley, mengatakan bahawa bos United, Ole Gunnar Solskjaer, telah melihat sasaran perpindahan utama Jadon Sancho, Jack Grealish dan banyak lagi yang terlepas disebabkan olih Ed Woodward dan hierarki Old Trafford.

Naib presiden eksekutif telah berada di posisi panas dan menjadi sasaran kritikan peminat dalam beberapa musim kebelakangan ini, terutama kerana dia masih mengawasi urusan perpindahan kelab.

Beberapa tahun kebelakangan ini, Woodward telah membuat percubaan untuk mengupah pengarah bola sepak tetapi kini sekali lagi berusaha dalam pertukaran pemain untuk membuat perjanjian dengan perunding Matt Judge.

Walaupun semua bisikan dan berdebar-debar, musim panas ini menjadi sukar bagi hierarki United yang hanya berjaya mengamankan Donny van de Beek sejauh ini dengan gerakan keras untuk Jadon Sancho, Nathan Ake, Gabriel, Jack Grealish dan banyak lagi lebih banyak yang jatuh, menyebabkan penyokong dikecewakan lagi dan marah.

“Mari kita terus terang, Solskjaer gembira berada di sana,” kata Burley kepada ESPN FC.

“Dia memenangi loteri menjadi pengurus Manchester United, berasal dari tempatnya dan apa yang dia capai sebagai pengurus.

“Jadi dia ditanam di sana untuk kesenangan peminat pada awalnya oleh pemilikan dan Ed Woodward, dan ia bekerja jangka pendek.

“Tetapi secara terus terang, apakah dia akan mengetok kuat di pintu dan di meja Ed Woodward, menuntut kewangan disebarkan ke atas pemain berkualiti, pergi ke media dan mengeluh tentang kelab kerana mereka tidak menyokong dia? Tidak, dia tidak.

“Adakah [Sir Alex] Ferguson akan duduk dan mengambilnya? Tidak. Adakah [Jurgen] Klopp? Adakah [Pep] Guardiola? Adakah jurulatih teratas? Tidak, mereka tidak akan melakukannya.

“Tetapi dia duduk di sana, dia mengambilnya di dagu, dia sedikit menggeram sekarang, tetapi pada akhirnya dia hanya senang berada dalam pekerjaan itu.

“Tetapi seperti yang saya katakan selama ini, saya tidak fikir dia akan berada dalam pekerjaan itu untuk jangka masa panjang dan dia pasti tidak dibantu oleh Ed Woodward, yang pada masa ini hanya menjalankan tempat ini dengan begitu kurang baik dari perspektif bola sepak.

“Mereka berada jauh di belakang City dan Liverpool. ‘Kami akan menandatangani Sancho, kami akan menandatangani pemain ini, kami akan menandatangani pemain itu’ – tidak, benar-benar berjongkok selain dari Donny van de Beek.

“Bagi Manchester United, tidak cukup bagus.”