Liga Perdana Berita

Jutawan bernilai dua kali ganda dari keluarga Glazer berminat untuk memiliki Manchester United

Jutawan Rusia dan pemilik dulu pasukan bola keranjang pro US, Mikhail Prokhorov, telah menyatakan minatnya untuk mengambil alih Manchester United. Ini menurut laporan SB Nation’s Daily melalui laporan media Rusia.

Dikabarkan, jutawan berusia 55 tahun Rusia itu ingin kembali menjadi pemilik pasukan sukan profesional setelah memegang saham majoriti dalam pasukan NBA Brooklyn Nets selama sembilan setengah tahun hingga September 2019.

Bukan rahsia lagi bahawa pemilik United ketika ini, keluarga Glazer, mempunyai hubungan buruk dan kurang ideal dengan peminat Old Trafford semasa kerana mereka didakwa kekurangan pelaburan mereka ke dalam pasukan dan fakta bahawa mereka bukan peminat bola sepak.

Menurut Forbes, Prokhorov mempunyai nilai bersih 2.4 kali lebih besar daripada keseluruhan keluarga Glazer pada $ 11.3 bilion, berbanding angka terakhir Glazer yang dicatatkan $ 4.7 bilion.

Dalam sembilan musim penuh yang Prokhorov memegang bahagian kendali Nets, pakaian Brooklyn mencapai playoff hanya empat kali, kehilangan semua kecuali satu daripada siri penentu musim ini pada pusingan pertama.

Walaupun banyak penyokong United ingin melihat pengakhiran pemerintahan Glazers, Prokhorov sama sekali tidak akan dipertingkatkan.

Orang Rusia itu membuat beberapa keputusan yang sangat buruk yang merugikan Nets sehingga kebangkitan semula mereka setelah pemergiannya sejak tahun lalu.

Prokhorov melepaskan modal draf yang serius untuk mempermudah perdagangan bintang veteran Joe Johnson, serta Hall of Famers masa depan Kevin Garnett dan Paul Pierce, semua ketika trio itu menghampiri akhir karier mereka.