Ligue 1 Berita

Kylian Mbappe memberitahu PSG bahawa dia mahu keluar musim panas depan dan mata beralih ke Liverpool

Kylian Mbappe dilaporkan telah memberi notis kepada PSG yang dia mahu keluar dari kelab musim panas depan dan pindah, setelah secara terbuka berbicara mengenai Liverpool di bawah kepimpinan Jurgen Klopp, sementara juga mempunyai ‘minat’ untuk Manchester United.

Sebagai pemenang empat kali Ligue 1 pada usia 21 tahun, pemain antarabangsa Perancis Mbappe telah membuktikan dirinya sebagai salah satu penyerang terbaik Eropah, yang juga menjulang Piala Dunia untuk negaranya selain memenangi Piala Perancis dan Piala Liga Perancis dua kali setiap satu.

Walaupun begitu, Mbappe telah mengusik bahawa rancangan jangka panjangnya tidak akan bersama PSG pada bulan Mei 2019 setelah digelar sebagai Pemain Terbaik dan Pemain Muda Terbaik Ligue 1 tahun ini.

Dia berkata kemudian:

“Ini adalah saat yang sangat penting bagi saya, saya telah sampai ke titik perubahan dalam karier saya. Saya telah menemui banyak perkara di sini, dan saya rasa mungkin inilah saatnya untuk memiliki lebih banyak tanggungjawab.

“Saya harap itu mungkin di Paris Saint-Germain, itu akan menjadi keseronokan. Atau mungkin di tempat lain dengan projek baru.”

Mbappe bertahan di PSG musim lalu dan membantu mereka mencapai final Liga Juara-Juara pertama mereka, walaupun akhirnya mereka tewas oleh Bayern Munich di Lisbon.

Pemain berusia 21 tahun itu mengemudi dirinya dengan pantas di padang untuk menjaringkan 30 gol dan 19 assist dalam hanya 37 penampilan.

Dan The Times kini melaporkan bahawa penyerang Perancis itu telah memberitahu pengarah sukan PSG, Leonardo, tentang keinginannya untuk meninggalkan Parc des Princes dalam masa setahun.

Kontraknya berlanjutan hingga 2022 dan musim panas tahun depan akan menjadi peluang terakhir PSG untuk mendapatkan bayaran besar untuk perkhidmatan pemain Perancis itu kecuali dia meminta perpanjangan kontraknya, yang tidak mungkin kerana laporan itu mendakwa bahawa penyerang £166 juta itu ingin meneruskan kariernya di luar Ligue 1, dengan Sepanyol atau England destinasi pilihannya.

The Times juga mengatakan bahawa Real Madrid dan Barcelona sama-sama akan menandatangani Mbappe memandangkan raksasa La Liga telah diam di jendela semasa yang telah dipengaruhi oleh wabak coronavirus.

Bagi Barca, kehilangan Lionel Messi pada tahun 2021 adalah kemungkinan besar, yang akan membebaskan dana untuk mereka membuat pendekatan ke PSG untuk Mbappe, sementara Real Madrid adalah penyokong jangka panjang dengan Zinedine Zidane telah berulang kali menggoda idea menandatangani anak muda rakan sebangsanya.

Tetapi ia juga mendakwa bahawa minat Mbappe dalam Liga Perdana Inggeris bermaksud dia mungkin akan berpindah ke Manchester United kerana pasukan Red Devils adalah salah satu dari beberapa kelab dalam penerbangan teratas Inggeris dengan kewangan untuk membuat kesepakatan, walaupun mereka pada masa ini tertumpu pada usaha untuk menandatangani pemain sayap Borussia Dortmund bernilai 108 juta poundsterling, Jadon Sancho, dan mungkin terpaksa menunggu sehingga 2021 untuk menandatangani pemain sayap England.

Mbappe juga terkenal bermain-main dengan Liverpool dalam 12 bulan terakhir, dan telah memuji secara terbuka kekagumannya untuk Jurgen Klopp dan Liverpool, yang telah memenangi Liga Juara-Juara dan Liga Perdana dalam dua musim terakhir dan tidak diragukan lagi berminat untuk menandatangani pemain berbakat PSG jika kesepakatan mungkin.

Kembali pada bulan Januari, dia berkata:

“Apa yang dilakukan Liverpool ketika ini sangat mengagumkan.

“Mereka seperti mesin, mereka menemukan irama dan seperti ‘kita bermain lagi, kita bermain lagi’. Apabila anda menonton, anda fikir semuanya mudah, tetapi itu tidak mudah.

“Orang-orang fokus, mereka bermain permainan setiap tiga hari dan mereka menang, mereka menang, mereka menang.”

Dia menambah:

“Persembahan seperti yang mereka lakukan tidak berlaku begitu saja.

“Bersikap kejam seperti mereka akan datang dari banyak kerja keras dalam latihan dan mempunyai pengurus yang sangat baik.”

Liverpool boleh berbangga memiliki tiga pilihan utama Roberto Firmino, Sadio Mane dan Mohamed Salah dalam kontrak hingga 2023 tetapi ketiga-tiga mereka berusia 29 tahun musim ini dan Mane dan Salah bahkan kini dikaitkan dengan Barcelona dan Real Madrid.

Sekiranya perpindahan ke England adalah kemungkinan yang nyata, Manchester City mungkin terlalu ingin memasuki persamaan untuk Mbappe – walaupun itu mungkin sekali lagi bergantung pada sama ada Senor Messi meninggalkan Barca atau musim panas depan.

Kadar serangan luar biasa Mbappe untuk PSG telah menyaksikannya mencapai 90 gol dalam hanya 124 perlawanan di semua pertandingan untuk pasukan Paris, menambah 51 assist.

Dikira sebagai pemenang Ballon d’Or pada masa depan, Mbappe boleh dikatakan pemain paling berharga dalam bola sepak dunia memandangkan kualitinya pada usia muda dan potensinya untuk meningkat lebih jauh.

Oleh itu, PSG akan menuntut bayaran yang besar jika mereka akhirnya kehilangan pemain mereka, yang telah berulang kali mereka berusaha untuk menandatangani kontrak baru.

Mereka telah menawarkannya syarat yang lebih baik tetapi nampaknya fikiran Mbappe sudah tetap, sebelumnya menolak tawaran gaji yang lebih besar untuk membantu perkembangannya sendiri ketika dia menolak tawaran menguntungkan untuk bergabung dengan Real Madrid dan Manchester City untuk tinggal di Perancis bersama PSG pada tahun 2017.