Liga Perdana Berita

Aubameyang mengisyaratkan keluar setelah kemenangan Piala FA Arsenal

Pierre-Emerick Aubameyang telah berjaya mengetuai Arsenal mencapai kegemilangan piala FA sebagai kapten Arsenal selepas menewaskan Chelsea 2-1, tetapi enggan mengesahkan dia akan tetap berada di kelab itu walaupun menujukkan mereka ke kemenangan Piala FA.

Pemain depan Gabon melepaskan dua gol untuk membatalkan pembukaan Christian Pulisic di Wembley semalam dan menjulang trofi pertamanya sebagai kapten Arsenal. Namun ketika ditanya adakah kemenangan itu merupakan petunjuk apakah dia akan kekal di kelab musim depan, Aubameyang tidak tidak menunjukkan komitmen dalam jawapannya.

“Saya sebenarnya tidak memikirkan perkara ini. Saya hanya ingin menikmati ini bersama rakan-rakan dan mengambil trofi, “katanya kepada BT Sport.

“Saya rasa kami berhak mendapat kemenangan. Semua orang memberikan yang terbaik hari ini untuk pasukan dan ya, kami layak mendapatkannya. Perjalanannya sudah lama tetapi hari ini kami menikmati permainan hebat ini.”

Aubameyang telah memasuki tahun terakhir kontraknya di Emirates dan kemungkinan akan dijual pada musim panas ini jika dia menolak untuk menandatangani perjanjian baru, yang akan membuat Arsenal kekurangan tenaga mereka di depan.

Bos Arsenal Mikel Arteta bagaimanapun berharap dapat meyakinkan penyerang bintangnya yang utama untuk memimpin pekerjaannya dalam membina semula skuad Arsenal.

“Dia memerlukan lebih banyak pengalaman dengan piala, kita harus membuatnya lebih terbiasa dengan itu,” Arteta bergurau ketika ditanya tentang kejutan trofi Aubameyang.

“Dia tahu apa yang saya fikirkan tentangnya. Saya mahu membina pasukan di sekitarnya. Saya fikir dia mahu kekal dan ini hanya untuk menyelesaikan kesepakatan.

“Tetapi saya rasa saat-saat ini akan membantunya untuk menyedari dan percaya bahawa kita berada di jalan yang benar dan dia adalah sebahagian besar dari itu. Dia disayangi oleh semua orang di kelab. Semoga dia dapat terus bersama kita.”

Piala FA adalah kepingan perak pertama Arteta hanya lapan bulan ke dalam karier pengurusannya, setelah hanya dilantik sebagai ketua jurulatih Arsenal pada bulan Disember dan dengan segera harus mengatasi akibat wabak coronavirus, termasuk menjadi yang pertama dalam Liga Perdana untuk mengikat COVID-19 sendiri, di tengah-tengah perbincangan berterusan mengenai kehilangan pemain-pemain terbesarnya di atas semua itu.

Namun dia telah menunjukkan ketahanan dan wataknya yang tidak dapat dikalahkan dan sekarang telah memenangi Piala FA sebagai pemain dengan Arsenal, pembantu di Etihad di bawah Pep Guardiola dan terus menunjukkan hubungan istimewa Gunners dengan pertandingan piala tertua di dunia dengan kejayaan Sabtu sebagai bos Gunners.

“Saya rasa begitu,” jawabnya ketika ditanya apakah ini adalah saat terhebat sepanjang kariernya.

“Saya benar-benar bangga dengan apa yang telah kami capai kerana saya tahu kesukaran dan semua yang kami lalui.

“Bagi saya secara peribadi, ini sangat sukar dalam enam bulan terakhir dengan banyak perkara yang telah berlaku dalam hidup kita tetapi saya hanya mempunyai satu misi ketika saya datang ke sini dan itu adalah untuk membuat pemain dan kakitangan percaya bahawa kita dapat melakukannya.

“Kami harus mengubah tenaga dan mental itu dan hanya dengan melihat mereka di bilik persalinan bersama, dan cara mereka menikmati profesion dan masa mereka bersama, itu membuat saya lebih bangga dan sebagai akibatnya setelah kita dapat mencapai sesuatu dan memenangi gelaran bersama.”