Liga Perdana Berita

Pengambilalihan Newcastle runtuh

Dengan marah, Amanda Staveley telah mendakwa penentangan dari kelab lain Liga Perdana menyebabkan perjanjian pengambilalihan Newcastle yang disokong oleh Arab Saudi gagal.

Pada hari Khamis, konsortium yang diketuai oleh Dana Pelaburan Awam Arab Saudi (PIF), yang pengerusinya adalah Putera Mahkota Mohammed bin Salman, menarik diri dari tawaran untuk membeli kelab Liga Perdana dengan cadangan pembelian £300 juta ditarik, nampaknya disebabkan terutamanya oleh sifat rundingan yang berlarutan yang memakan masa yang terlalu lama.

Staveley memimpin perundingan dan PCP Capital Partners akan mengambil 10 peratus kelab, dengan 10 peratus lagi diberikan kepada Simon dan David Reuben, yang merupakan pemaju harta tanah jika transaksi diluluskan olih pihak Liga Perdana.

“Kami jelas sekali patah hati,” kata Staveley yang mengetuai pusat konsortium yang disokong Arab Saudi untuk membeli Newcastle United kepada The Times.

“Tentu saja kami [menyalahkan Liga Perdana]. Mereka berpeluang, mereka mengatakan kami belum menjawab semua pertanyaan dan kami telah melakukannya.

“Tetapi kelab-kelab lain di Liga Perdana tidak mahu ia berlaku.

“Kami sangat sedih untuk peminat Newcastle kerana pelaburan yang akan masuk ke kelab, terutama dengan semua yang berlaku dengan Brexit dan COVID-19, akan menjadi sangat penting. Ini adalah bencana bagi mereka.

“Ini telah berlangsung begitu lama dan kesempatan ada di sana.”

Deposit untuk pengambilalihan telah dibayar kepada Mike Ashley, bos Newcastle, dan dokumen lengkap telah dikirim ke Liga Perdana untuk sokongan dan persetujuan mereka. Namun, komplikasi lebih lanjut timbul untuk menggagalkan perjanjian itu setelah Arab Saudi dijumpai oleh Organisasi Perdagangan Dunia yang memungkinkan pembajakan perlawanan Liga Perdana disiarkan oleh beIN Sport.

Staveley, bagaimanapun, bersikeras bahawa rintangan itu dapat diatasi dengan mudah.

“Masalah cetak rompak bukanlah masalah tetapi kami berusaha menyelesaikannya,” katanya. “Mereka [Liga Perdana Inggeris] berusaha menjadikan negara Saudi sebagai pengarah. PIF telah bersetuju untuk menjadi pengarah.”

Namun, Staveley mengisyaratkan ada kemungkinan untuk mengembalikan perjanjian itu.

“Apakah kita menyerah sekarang? Saya tidak tahu, mungkin ada jalan ke depan, tetapi kita harus mengeluarkan pernyataan,” tambahnya.

“Saya cuba menangani fakta dan kami harus membuat keputusan hari ini.”