Liga Perdana Berita

Pep Guardiola kena tampar dikepala!

Setibanya di kelab empat tahun yang lalu, Pep Guardiola dengan cerdik memperkenalkan permainan baru ke dalam jadual latihan Manchester City yang masih digunakan dengan baik hingga hari ini.

Permainan itu mengharuskan setiap pemain untuk melemparkan bola sedekat mungkin ke garis yang ditentukan di lapangan latihan, dengan yang terdekat dinobatkan sebagai pemenang. Namun, sesiapa yang bolanya melintasi garisan secara automatik akan tersingkir.

Pada suatu hari yang baik musim lalu, Guardiola memutuskan untuk bermain permainan ini dengan pemainnya. Ketika tiba gilirannya, dalam percubaan pertamanya, pengurus bola sepak yang sangat dihormati menghantar bola melintasi garisan, dan segera selesai terakhir. Dan kebetulan hukuman untuk hari itu adalah tamparan di belakang kepala. Ah-ha…!

Bernardo Silva dan Benjamin Mendy adalah antara pemain yang terlibat. Dan sebelum Guardiola menerima ‘hukuman’, dia secara bergurau berkata:

“Awas betapa kuatnya kamu menampar aku kerana aku belum memutuskan siapa yang bermain hujung minggu ini!”

Mungkin khuatir bahawa dia tidak akan terpilih dalam pemilihan akhir minggu dalam pasukan, Silva memilih cara yang lebih lembut dan hanya selembutnya menyapu belakang kepala pengurusnya yang sangat disayangi.

Sebaliknya, Mendy memutuskan untuk menjadi sedikit agresif dan lebih murah hati dengan tamparannya ke belakang kepala Pep sambil meletus dengan ketawa seperti semua pemain lain disitu! Itu pasti mengambil keberanian, ingatlah anda.

Secara kebetulan untuk rekod, Bernardo dan Mendy di masukkan untuk memulakan perlawanan hujung minggu itu. Dan teka apa – City menang!