Berita

Liverpool adalah skuad paling berharga di dunia!

Menurut akhbar Sun, Liverpool muncul tangga teratas dunia dari segi nilai pemain mereka. Angka-angka tersebut telah dikira oleh CIES Football Observatory, yang memperhitungkan usia pemain, bentuk, lamanya kontrak dan status antarabangsa mereka.

Dan mereka telah menentukan bahawa Liverpool – yang telah mara ke final Liga Juara-Juara sebelum musim ini – bernilai paling tinggi.

Dengan The Reds meledakkan Manchester City dalam memperjuangkan gelaran Liga Perdana Inggeris dalam kempen ini, Liverpool juga telah mengalahkan pasukan biru Manchester ke tempat teratas.

Pasukan Pep Guardiola berada di kedudukan kedua dalam senarai, 30 juta di belakang, kerana mereka bernilai 1.24bn £ yang luar biasa – dengan Barcelona dan Real Madrid masing-masing menduduki tempat ketiga dan keempat.

Chelsea secara mengejut telah dinobatkan di tempat kelima dengan nilai mereka mencapai £ 917 juta, walaupun kelab itu tidak dapat menandatangani pemain musim panas lalu kerana larangan perpindahan.

Satu kenyataan dari CIES mengatakan mengenai The Blues: “(Penilaian Chelsea) meningkat dengan berkat keluarnya banyak bakat muda berikutan larangan perpindahan yang dikenakan oleh FIFA ke kelab London.”

Pemain seperti Tammy Abraham, Mason Mount dan Reece James telah menikmati musim terobosan di kelab.

Manchester United kemudian berada di tangga keenam dengan kelab bernilai sama dengan London Barat, dengan Paris Saint-Germain ketujuh dengan nilai skuad mereka dianggarkan £ 890 juta.

Les Parisiens mempunyai pemain termahal dalam bola sepak dunia menurut CIES, kerana mereka menghargai pemenang Piala Dunia Perancis, Kylian Mbappe dengan harga £ 227 juta.