Liga Perdana Berita

Pengerusi FA memberi amaran bahaya kehilangan kelab dan liga

Isyarat amaran bahaya telah berkilauan sejak bermulanya pandemik coronavirus dan ketua eksekutif Liga Perdana Richard Masters telah mengeluarkan peringatan amaran mengenai potensi kehilangan £ 1billion, dan Persatuan Bola Sepak Persatuan Greg Clarke berkata ini mungkin menyebabkan kehilangan kelab-kelab dan liga-liga.

Walau bagaimanapun, keadaan masih membingbangkan sebab perbincangan kini berlaku di antara kelab-kelab di bahagian teratas dan pemain mengenai pemotongan gaji 30 peratus yang terdiri daripada syarat pengurangan dan gaji ditangguhkan.

Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan Bola Sepak Profesional Gordon Taylor berkata bahawa ahli-ahlinya akan “memainkan peranan mereka” walaupun tiada persetujuan sehingga kini semakin penting apabila isu gaji telah menjadi perkara yang membincangkan yang hangat.

Kelewatan di pihak PFA ini telah menginstigasikan Julian Knight, Ketua Jawatankuasa Digital, Kebudayaan, Media dan Sukan, menyeru untuk mengenakan cukai gumpalan di Liga Perdana Liga jika skim Kerajaan digunakan tanpa gaji dedahan atau pemain penangguhan. Ini sudah tentu menghasilkan sambutan yang tidak baik daripada ketua eksekutif PL, Richard Masters.

“Kami menghadapi kerugian £ 1bil, sekurang-kurangnya, jika kita gagal menyelesaikan musim 2019-20, dan kerugian lanjut akan berlaku jika keseriusan pandemik semakin mendalam dan berkembang ke masa depan,” tulisnya dalam suratnya yang muncul selepas pengerusi FA Clarke berkata semua orang mesti “meningkatkan dan berkongsi kesakitan” yang dikenakan ke atas bola sepak. Kenyataan ini dikeluar mengikut pengumuman pada awal hari Isnin bahawa pengambil saham tertinggi dalam badan pentadbiran mengambil 30 peratus di antara langkah-langkah penjimatan kos lain.

Clarke memberitahu Majlis FA pada hari Selasa: “Bola sepak menghadapi cabaran ekonomi di luar imaginasi pembohong orang yang menjalankannya.

“Pandemik akan diikuti dengan akibat ekonomi dan semua sektor perniagaan akan menderita.
“Kami menghadapi bahaya kehilangan kelab dan liga kerana kewangan runtuh. Banyak komuniti boleh kehilangan kelab-kelab di hati mereka dengan sedikit peluang kebangkitan.

“Dalam menghadapi kesukaran yang tidak pernah berlaku sebelumnya, semua pihak yang berminat dalam permainan dari pemain, peminat, kelab, pemilik dan pentadbir perlu meningkatkan dan berkongsi kesakitan untuk terus hidup.”

Sepak bola profesional di England telah digantung selama-lamanya dengan takdirnya tergantung dengan skala skala dan tarikh kembali untuk tindakan yang sentiasa dipantau dan dikaji semula.

Dilihat dalam cahaya positif, ini bermakna musim optimistik ditetapkan untuk melangkaui tarikh akhir yang dimaksudkan. Untuk memudahkan ini, FIFA telah mengumumkan langkah-langkah untuk memperluaskan pemain kontrak dan mewujudkan pemindahan perpindahan yang berpusat di mana-mana baru kalendar yang boleh dicapai secara realistik sementara menunggu wabak perkembangan.