Eropah Berita

Presiden UEFA tidak pasti menetapkan tarikh untuk penamatan musim

UEFA nampaknya sedang dalam proses “mengkaji semua pilihan” dengan harapan untuk melengkapkan kedua-dua musim bola sepak domestik dan Eropah selepas bolasepak di benua itu telah digantung selama tempoh masa yang tidak terbatas akibat pandemik coronavirus.

Oleh itu, Kejuaraan Eropah telah ditangguhkan sehingga 2021 dalam satu langkah yang diharapkan dapat membolehkan liga domestik Eropah menduduki musim panas.

UEFA perlu melepaskan tarikh akhir 30 Jun yang telah mereka tetapkan sebelum ini untuk liga-liga tempatan disiapkan tetapi penyebaran terus menerus virus itu telah menjadikan ini benar-benar mustahil, dan kemudiannya ditangguhkan kedua-dua Liga Juara-Juara dan Liga Europa buat sementara waktu, dengan liga mengambil keutamaan.

Laporan Ahad yang awal sebelum ini mengatakan bahawa Presiden UEFA Aleksander Čeferin berkata dia mahukan kedua-dua pertandingan UEFA itu akan diselesaikan pada 3 Ogos dengan cadangan Liga Perdana diharap mempunyai tarikh akhir yang sama untuk disiapkan. Walau bagaimanapun UEFA menafikan bahawa tuntutan sedemikian telah dibuat.

Kenyataan UEFA itu berkata: “Telah dilaporkan bahawa Presiden UEFA, Aleksander Čeferin memberitahu ZDF di Jerman bahawa Liga Juara UEFA harus selesai pada 3 Ogos. Ini tidak benar. Presiden sangat jelas tidak menetapkan tarikh yang tepat untuk akhir musim.

“UEFA sedang mengkaji semua pilihan untuk melengkapkan musim domestik dan Eropah dengan Persatuan Kelab Eropah dan Liga Eropah dalam kumpulan kerja yang ditubuhkan pada 17 Mac. Keutamaan semua anggota kumpulan kerja adalah untuk mengekalkan kesihatan awam.

“Berikutan itu, ia adalah untuk mencari penyelesaian kalendar untuk melengkapkan semua pertandingan. Opsyen sedang dipelajari untuk bermain perlawanan pada bulan Julai dan Ogos jika perlu, bergantung pada tarikh permulaan dan izin pihak berkuasa negara.”