Eropah Berita

Anugerah Puskas 2019 milik siapa?

Tahukah anda, tiga calon Anugerah Puskas telah disenaraikan oleh Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA). Pemenang akan diumumkan pada 23 September ini di Milan.

Sebelum ini, sebanyak 10 jaringan telah disenarai pendek termasuklah gol jaringan Zlatan Ibrahimovic (gol menentang Toronto FC), Andros Townsend (gol menentang Manchester City), dan Fabio Quagliarella (gol menentang Napoli).

Selepas fasa pengundian awam berakhir pada 1 September lepas, hanya tiga calon gol terbaik sahaja yang dipilih. Fasa pengundian kedua pula akan melibatkan lagenda bola sepak dunia yang akan menentukan gol terbaik bagi 2019 yang akan merangkul anugerah puskas.

Berikut merupakan calon penerima Anugerah Puskas 2019:

1.Lionel Messi (Barcelona)

Lionel Messi menjaringkan gol ketika menentang Real Betis pada perlawanan La Liga yang bertarikh 17 Mac 2019. Gol seperti ini sudah biasa dipamerkan Messi sepanjang karier beliau bersama Barcelona. Jaringan tersebut menyaksikan penjaga gawang Real Betis, Paul Lopez lemas di awangan selepas bola lambungan Messi melepasi jangkauan dan menerjah jaring.

2.Juan Fernando Quintero (River Plate)

Pemain serangan tengah Colombia yang bermain bersama River Plate, Juan Fernando Quintero menjaringkan gol cantik menerusi satu sepakan percuma luar kotak dalam perlawanan Superliga Argentina yang menyaksikan River Plate menang 2-0. Sepakan percuma Quintero menerjah masuk ke arah kiri gawang gol seakan-akan peluru berpandu menewaskan Gabriel Arias.

 

3.Daniel Zsori (Ferencvaros)

Pemain muda berusia 18 tahun, Daniel Zsori menjaringkan gol sepakan gunting dalam perlawanan yang menyaksikan pasukan beliau Ferencvaros menikmati kemenangan dramatik 2-1 keatas Debrecen FC. Jaringan pada minit terakhir perlawanan membantu Ferencavros mengutip tiga mata penuh. Jaringan cantik pada minit terakhir perlawanan yang seterusnya memberikan kemenangan kepada pasukan menjadikan gol ini sebagai sesuatu yang luar biasa. Untuk info, Ferencvaros bangkit daripada ketinggalan 1-0 untuk mencatat kemenangan 2-1 dalam perlawanan tersebut.

 

The Best FIFA Football Awards akan berlangsung pada 23 September depan dan akan menamatkan persoalan tentang siapakah yang akan membawa pulang Anugerah Puskas yang sebelum ini dimenangi bintang Liverpool, Mohamed Salah.

Andai diberi peluang untuk memilih jaringan terbaik 2019, calon manakah yang akan menjadi pilihan anda?