Malaysia Berita

Harimau Malaya kokak sayap Garuda

Malaysia mencatat kemenangan pertama pada perlawanan Kelayakan Piala Dunia 2022 dengan membenam Indonesia 3-2 pada aksi Kumpulan G di Stadium Gelora Bung Karno.

Penyokong Harimau Malaya yang disambut dengan batu dan botol mempunyai sebab untuk gembira ketika skuad Tan Cheng Hoe bangkit untuk mematahkan sayap Garuda.

Tambahan daripada itu, drama provokasi yang dilakukan oleh penyokong Indonesia pada separuh masa kedua memaksa permainan dihentikan sekurang-kurangnya 10 minit, namun itu tidak menghentikan semangat skuad negara untuk menumpaskan jiran tetangga.

Biarpun ketinggalan seawal minit ke 18 oleh jaringan Beto Goncalves hasil daripada umpanan pemain Pahang, Saddil Ramdani. Skuad negara tidak putus asa apabila asakan demi asakan telah membuahkan hasil melalui dua jaringan Sumareh dan Syafiq Ahmad.

Jaringan minit akhir pemain naturalisasi pertama negara, Sumareh menutup mulut penyokong Indonesia yang sedia dari awal cuba mematahkan semangat Harimau Malaya.

Kemenangan ini memberi tiga mata penuh buat skuad Tan Cheng Hoe dan juga motivasi yang tinggi apabila dijadualkan bertemu dengan Emiriah Arab Bersatu (UAE) pada 10 September ini di Stadium Nasional Bukit Jalil.