Malaysia Berita

Akhyar Gembira Biarpun Banyak Panaskan Bangku Simpanan

Dianggap sebagai salah seorang penyerang muda di Malaysia, Akhyar Rashid mungkin masih gagal mendominasi kesebelasan utama pasukan Johor Darul Ta’zim tetapi beliau menyatakan perasaan gembira untuk berada di sini.

Berpindah daripada Kedah ke JDT pada akhir musim lalu semestinya cabaran besar buat penyerang berusia 19 tahun negara.

Setelah memenangi Penyerang Terbaik di Anugerah Bola Sepak Kebangsaan, pemain yang berasal daripada Kedah ini masih mencari-cari rentak permainan beliau bersama JDT.

Setakat ini, dalam lima perlawanan beliau hanya bermain selama 34 minit di dalam lima perlawanan. Tetapi beliau menunjukkan kematangan beliau apabila ditanya soal peluang.

Memetik kata-kata beliau di sini, “Saya banyak belajar sejak menyertai JDT, terutamanya mengenai strategi dan teknik latihan. Saya berbesar hati untuk belajar dari jurulatih saya, Benjamin Mora dan Luciano Figueroa.

“Ia sangat berbeza di JDT. Latihan adalah berbeza dan saya percaya saya telah bertambah baik dalam banyak aspek. Tambahan pula, saya kini mempunyai banyak kawan yang menyokong saya.

“Jurulatih sentiasa memastikan bahawa saya menguasai latihan taktikal baru dalam latihan.

“Rakan sepasukan saya hebat. Mereka merawat saya dengan baik dan mereka sentiasa menyokong saya dalam latihan. Saya percaya saya dapat mencapai matlamat saya untuk menjadi salah seorang pemain terbaik di negara ini dan di JDT.”

Beliau juga turut menyatakan pendapat beliau apabila ditanya mengenai perpindahan kontroversy beliau ke JDT daripada Kedah.

“Semuanya hebat di JDT. Pada mulanya, peminat Kedah mengkritik saya kerana berpindah ke JDT, tetapi keadaan semakin baik sekarang, ” katanya.

“Saya mendapat sokongan yang baik dari peminat JDT. Sokongan mereka membantu saya memberi tumpuan kepada menjadi pemain yang lebih baik.”

“Saya membuat pilihan yang tepat dengan menyertai JDT. Kelab ini mempunyai segalanya untuk pemain bola sepak yang ingin sampai ke peringkat seterusnya. Saya gembira berada di sini. “