Piala FA Malaysia Berita

Shopee Piala FA 2019 : Laluan Mudah Buat Pahang, JDT, Kedah dan Terengganu FC

Pusingan kedua Shopee Piala FA 2019 bakal melihat beberapa pasukan profesional Liga Malaysia berentap dengan pasukan amatur yang berjaya melepasi pusingan kelayakan dan pusingan pertama sebelum ini.

Antaranya adalah Protap FC yang berjaya menumpaskan Banggol Tokkku FC pada perlawanan pusingan pertama Shopee Piala FA 2019 bakal turun menentang UKM FC, pasukan Liga Perdana yang berjaya menundukkan Sarawak 4-0 pada aksi Liga Perdana.

Selain daripada itu, Selangor United bakal menerima kunjungan pasukan Liga Super, Kedah yang mempunyai rekod yang baik dalam kejohanan Piala FA apabila berjaya menjuarai empat kali bagi edisi 1996, 2007, 2008, dan terakhir adalah pada tahun 2017.

Manakala pasukan-pasukan Liga Super pula bakal berentap sesama sendiri antaranya Kelantan bakal bertemu Selangor dan PKNS FC bakal bertemu Melaka United.

Bagi bekas juara Piala FA 2018, Pahang bakal turun dengan kelebihan apabila bakal berentap dengan PIB FC yang bermain di liga amatur.

Manakala juara Piala FA 2004, pasukan Perak bakal menerima kunjungan Negeri Sembilan di Stadium Perak nanti.

Bagi penyandang lima kali juara Liga Super, Johor Darul Ta’zim mendapat kelebihan apabila diundi sebagai pasukan yang layak terus ke pusingan seterusnya tanpa perlu berentap.