Luar Negara Berita

Kapal Terbang Bawa Pemain Cardiff Dikhuatiri Terhempas

Terdapat kerisauan bahawa Emiliano Sala, pemain bola sepak Argentina yang menandatangani untuk Cardiff City pada Sabtu lepas, berada dalam pesawat persendirian yang hilang berhampiran Kepulauan Channel pada petang Isnin.

Perkhidmatan kecemasan telah melaporkan bahawa sebuah pesawat kecil – Piper Malibu – perjalanan dari Nantes ke Cardiff hilang berhampiran rumah api Casquets, dan terdapat kebimbangan bahawa Sala adalah salah satu daripada dua penumpang tersebut.

Pengerusi Cardiff, Mehmet Dalman, berkata: “Kami sangat prihatin dengan berita terkini bahawa pesawat ringan hilang hubungan malam tadi. Kami sedang menunggu pengesahan sebelum kami boleh mengeluarkan kenyataan rasmi. Kami sangat prihatin terhadap keselamatan Emiliano Sala. ”

Operasi mencari dan menyelamat berlaku di kawasan itu pada petang Isnin. HM Coastguard mengatakan telah menghantar dua helikopter untuk membantu Guernsey Coastguard bagi mencari pesawat terbabit.

Seorang jurucakap berkata: “Helikopter HM Coastguard dari Solent dan Newquay telah membantu mencari semalam dan tiada apa yang dijumpai.”

Sala melakukan perpindahannya dari Nantes ke Cardiff pada hari Sabtu sebelum kembali ke Perancis untuk mengucapkan selamat tinggal kepada rakan sepasukannya.

Dia dijangka turun berlatih bersama pasukan barunya pada pagi Selasa dan dijangka bakal membuat debut menentang Arsenal hujung minggu ini.

Beliau telah menjaringkan 12 gol musim lalu untuk Nantes dan telah melengkapkan perpindahan dipercayai £ 15 juta.