Kolum Asia

Temubual : Filipina Dalam Misi Menakluk ASEAN, Jangka Langkah Besar Di Piala AFF Suzuki 2018

Filipina bukanlah sebuah kuasa besar bola sepak ASEAN 10 tahun yang lalu. Tetapi sejak kebelakangan ini, terdapat sesuatu tranformasi yang berlaku disana.

Dengan pelantikan bekas pengurus England, Sven Gran Eriksson dan panggilan pemain-pemain yang bertapak di Eropah. Filipina mula bangkit dan menjadi salah satu kuasa besar bola sepak ASEAN.

Baca temuramah wartawan kami dengan penulis bola sepak Filipina, Ced Seredrica tentang harapan beliau pada Piala AFF Suzuki 2018, pelantikan Sven Garon Eriksson dan sejauh mana yang beliau harapkan untuk bola sepak di Filipina berkembang.

Pertama, apakah perasaan di Filipina sekarang menjelang kejohanan besar ini?

Sejujurnya, bola sepak di sini masih di peringkat awal. Kebanyakkan penduduk disini tidak tahu apakah itu AFF Piala. Tetapi sebagai peminat bola sepak yang sudah lama, kami merasa teruja dan optimis dengan kejohanan pada tahun ini.

Pada tahun ini, penjaga gol Neil Etheridge telah meletakkan dirinya sebagai pemain utama untuk pasukan Liga Perdana, Cardiff City. Apakah kesan yang besar boleh dilihat apabila pemain bintang dari Filipina di dunia liga terbesar di dunia?

Saya fikir ia membantu meningkatkan profil sukan di sini. Setiap kali Filipina melakukan yang baik di luar negara, ia tampil menjadi berita besar di sini. Jadi Neil menjadi pemain Asia Tenggara pertama yang bermain di Liga Perdana, ia adalah satu kejayaan besar dan semua peminat di sini sangat prihatin dengan pencapaiannya.

Terdapat perubahan besar dalam pengurusan Filipina baru-baru ini, pertama dengan Terry Butcher, kemudian Scott Cooper, kemudian akhirnya Sven Goran Eriksson. Bolehkah anda jelaskan keadaan itu dan kenapa pasukan kebangsaan telah menukar begitu banyak pengurus?

Situasi yang dihadapi oleh Terry Butcher adalah pelik. Dia membuat keputusan bahawa dia tiada dalam pasukan perancangan musim ini. Scott Cooper pada mulanya diambil untuk membantu jurulatih sedia ada belajar bola sepak ASEAN dan itulah apa yang diharapkan dengan reputasi beliau yang tinggi. Saya menganggapkan Cooper tidak mungkin dapat membawa pasukan berada di kemuncak dalam masa yang singkat tetapi saya percaya PFF mempunyai rancangan jangka panjang dengannya.

Eriksson seorang jurulatih yang terkenal di peringkat antarabangsa, beliau juga terkenal dengan sikap keras kepala. Apakah pandangan anda terhadapnya? Adakah anda gembira dia akan menguruskan Filipina?

Saya mempunyai rasa bercampur-campur mengenai beliau. Tetapi satu perkara yang anda tidak dapat nafikan adalah bahawa ini adalah satu rancangan besar untuk negara kita di peringkat kita. Ada yang memperkatakan bahawa Sven sangat mengagumi pemain kami yang mempunyai pengalaman bermain di Eropah dan sudah terbiasa dengan gaya permainan jurulatih Eropah. Saya fikir Sven adalah seorang pengurus yang baik pada zamannya tetapi dia sudah berada diujung kerjayanya. Ia sangat membantu apabila mempunyai satu nama besar untuk mengurus pasukan negara kerana kini lebih banyak pemain Filipina yang berpengalaman di dunia Eropah telah menyatakan minat untuk mewakili pasukan negara dan memberi kesan positif.

Adakah anda fikir Filipina berada dalam kumpulan yang mudah atau sukar di Piala AFF 2018?

Secara jujurnya, saya tidak fikir ada kumpulan yang mudah atau susah. Kebanyakan penganalisis mengabaikan pasukan kami dalam edisi AFF 2010 dan melihat bagaimana keadaan itu telah mengubah kita. Mana-mana pasukan boleh mengalahkan pasukan lain pada satu perlawanan dan pasukan pasukan kami tidak seberapa jauh jika dibandingkan dengan pasukan lain.

Apakah pendapat anda mengenai pasukan kebangsaan Thailand menjelang kejohanan ini?

Thailand adalah satu pasukan yang semua Asean negara bermesyuarat untuk menjadi mereka. Mereka sentiasa menjadi pasukan untuk ditewaskan dan boleh dikatakan negara terbaik di rantau ini. Tetapi seperti apa yang saya katakan sebentar tadi, jurang itu tidak besar dan negara-negara seperti Vietnam dan Filipina sudah mulai mendekati apa yang dicapai oleh Thailand baru-baru ini.

Apakah pendapat anda tentang pasukan kebangsaan Indonesia menjelang kejohanan ini?

Indonesia mempunyai pendukung yang paling bersemangat di dunia, bukan hanya ASEAN. Mereka suka bola sepak tapi pasukan kebangsaan mereka cenderung untuk mengecewakan peminat mereka. Mereka mempunyai semua kemahiran yang mereka perlukan untuk berjaya dalam kejohanan ini, mereka hanya perlu mempunyai yang betul untuk mengatasi halangan dan akhirnya memenangi Piala AFF.

Berapa jauh anda fikir Filipina boleh melangkah pada kejohanan ini?

Dengan pelantikan Sven dan harapan yang datang dengannya, saya berharap pasukan ini akan melangkah ke perlawanan akhir. Saya akan memanggil skuad ini sebagai generasi emas dan kami mempunyai peluang yang baik. Dengan pasukan remaja kami bergelut, Filipina harus memenangi Piala lebih awal dan saya percaya kami mempunyai kualiti yang diperlukan untuk mencapainya tahun ini.