Luar Negara Berita

Maddison Mahu Balas Kepercayaan Southgate

James Maddison, pembelian musim panas Leicester City yang mengagumkan bernilai £ 21 juta dari Norwich City bertekad untuk meneruskan persembahan terbaik dan menjadi pemain utama untuk Gareth Southgate selepas mendapat panggilan senior pertamanya minggu lalu.

Hanya tahun lepas dia dipinjamkan ke Aberdeen, selepas berjuang untuk masa permainan, tetapi pemain berusia 21 tahun itu kini muncul sebagai salah seorang pemain muda yang paling berbakat dalam Liga Perdana Inggeris. Maddison telah mencipta lebih banyak peluang menjaringkan gol daripada mana-mana pemain England lain dalam Liga Perdana setakat ini musim ini dan muncul dengan serta-merta di rumah ketika dia membuat debutnya ke Manchester United.

“Saya selalu percaya pada diri saya sendiri. Salah satu ciri utama saya, jika anda bercakap dengan jurulatih saya sejak saya masih muda, saya percaya pada kemampuan saya sendiri dan saya yakin, “katanya di St George’s Park pada hari Selasa.

“Tidak pernah saya mempersoalkan diri saya sendiri. Jika saya pernah mengalami kejatuhan di sebuah kelab, saya akan menunjukkan mengapa saya perlu berada di dalam pasukan.

“Anda perlu datang ke sini dan menjadi diri sendiri. Jika anda datang ke sini dan bertindak seperti anak kecil atau anak muda maka saya tidak fikir ia akan berjaya.

“Gareth berkata kepada saya: ‘Pergi dan tunjukkan apa yang saya ada dan kenapa saya perlu berada di sini’. Saya telah berada di sini selama lima minit tetapi saya telah bekerja keras musim ini dan saya ingin mencuba dan menunjukkan kepada semua orang mengapa saya patut berada di sini.”

Maddison telah berada di dalam radar Persatuan Bola Sepak England dan dia berada dalam barisan skuad Southgate sebelum final Piala Dunia di Rusia.

Kecederaan dalam perlawanan terakhirnya untuk Norwich – di Sheffield Wednesday – merosakkan peluang itu.