Kajian & Analisis Piala Dunia 2018

Analisis: Poland dikejutkan Senegal di Stadium Spartak, Lewandowski gagal beri impak

Perlawanan terakhir pusingan pertama menemukan Poland dan Senegal di Stadium Spartak. Pengadil yang bertugas pada malam ini ialah Nawaf Shukralla dari Bahrain.

Awal permainan kedua-dua pasukan saling serang-menyerang untuk mendapatkan gol pendahuluan. Namun malang buat pasukan Poland apabila pertahanan T. Cionek menjaringkan gol sendiri pada minit ke-37. Memasuki babak kedua, sekali lagi Poland melepaskan gol kedua akibat kesilapan Szczesny.

Poland mendapat gol saguhati pada minit ke-86 menerusi G. Krychowiak namun mereka terpaksa akur dengan kekalahan 1-2 kepada pasukan Afrika ini.

Berikut adalah beberapa pemerhatian kami sepanjang perlawanan ini:

Bahagian kiri Senegal energetik

Bek kiri Y. Sabally dan sayap kiri Sadio Mane bermain dengan cemerlang pada malam ini. Dapat dilihat permainan Senegal banyak berlegar-legar disekitar kiri mereka. Dari kawasan sayap kiri mereka akan melakukan ‘cut inside’ dan memberikan kepada rakan sepasukan atau melakukan percubaan ke arah pintu gol.

Kesilapan Szczesny

Gol kedua Senegal menampakkan kesilapan penjaga gol ini keluar terlalu awal. Ini menyebabkan Niang pantas mengambil peluang untuk menjaringkan gol kedua mereka. Selain daripada kesilapan ini, Szczesny juga beberapa kali melakukan kesilapan mudah yang mampu merugikan pasukan.

‘Direct play’ Senegal membuahkan hasil

Permainan mereka yang mudah dan ‘direct’ antara faktor kemenangan mereka pada malam ini. Hantaran yang dilakukan samada pendek atau jauh sentiasa sampai kepada rakan sepasukan. Tambahan pula kepantasan mereka dalam melakukan serangan juga menjadikan pasukan Poland berputih mata untuk mendapatkan sekurang-kurangnya satu mata.

Robert Lewandowski tidak mendapat sokongan

Pada permulaan permainan, kedua-dua pasukan tampak seimbang dalam melakukan serangan ke atas gawang lawan. Namun, apa yang ketara adalah pasukan Poland tidak dapat membekalkan bola kepada penyerang sensasi mereka, Lewandowski. Semasa melakukan serangan, barisan pertahanan Senegal sentiasa dapat memintas dan melakukan ‘clearance’ terhadap bola yang menerjah ke kawasan kotak penalti.

Jaringan sendiri meruntuhkan semangat

Jaringan sendiri oleh T. Cionek pada minit ke-37 membuatkan pasukan Poland sedikit kehilangan momentum. Manakala pasukan Senegal pula menjadi lebih ghairah dan bersemangat untuk menggandakan serangan.