Malaysia Kajian & Analisis

Analisis: Wander Luiz tunjuk bisa di Ipoh, corak ‘pressing’ Perak cukup efektif

Perak hari ini menerima kunjungan pasukan dari pantai timur iaitu Terengganu bagi saingan kesembilan Liga Super. Bermain di Stadium Perak, Perak pantas mendahului melalui Wander Luiz pada minit ke-5 menerusi Wander Luiz dengan satu rembatan “curling” yang cantik menewaskan penjaga gol Terengganu, Suffian Rahman.

Tanpa menunggu lama, Terengganu bangkit menyamakan kedudukan selepas J. Partiban merembat bola sebelum terkena kaki pemain pertahanan Perak. Permainan jelas dikuasai oleh Perak pada separuh masa pertama, Gilmar meledak 2 gol sebelum tamat separuh masa pertama memberikan pasukan tuan rumah mendahului 3-1.

Masuk separuh masa kedua, Terengganu berjaya memperolehi penalti setelah Kipre dikasari dalam kotak penalti. Lee Tuck tenang menjaringkan gol untuk merapatkan kedudukan. Namun, Terengganu terpaksa akur dengan keputusan 3-2 sehingga wisel perlawanan ditiup

Duo Penyerang Perak berbisa

Wander Luiz dan Gilmar menunjukkan prestasi yang menakjubkan pada malam ini. Pujian seharusnya diberikan kepada Wander Luiz terutamanya kerana berjaya merobek pertahanan Terengganu melalui gerakan larian dengan bolanya. Sistem 4-4-2 yang digunapakai oleh Mehmed Durakovic jelas memberikan duo ini menunjukkan keupayaan yang maksimum di atas padang. Gerakan-gerakan beliau sangat memberi impak kepada permainan pasukan Perak dalam melakukan serangan. Selain itu beliau juga berjaya melepaskan beberapa tendangan dan menghasilkan lorongan buat Gilmar. Apa yang menarik, beliau dilihat hampir menjaringkan hatrik dengan beberapa percubaan yang yang begitu berbahaya.

Kipre Tchetche Kembali Mengetuai Serangan Terengganu

Kehadiran kembali Kipre ke dalam kesebelasan utama Terengganu sangat membantu permainan dan memberikan impak. Pemain ini amat efektif dalam melakukan "ball retention" dan lorongan bola kepada rakan sepasukan. Selain itu, kebolehan beliau dalam melakukan “diagonal pass” juga boleh diberikan pujian. Separuh masa kedua menampakkan kehadiran beliau mampu memberikan kelebihan dalam menjalankan serangan balas. Tambahan lagi, gol penalti yang dijaringkan oleh Lee Tuck juga berpunca daripada gerakan penyerang Ivory Coast ini.

Prestasi Lee Tuck tidak memberangsangkan?

Lee Tuck pada malam ini diturunkan oleh Irfan Bakti mengisi kekosongan yang ditinggalkan Thiery Chanta Bin yang digantung. Pemain berjersi No. 7 ini bergelut dalam melindungi barisan pertahanan Terengganu daripada ancaman pasukan Perak. Usaha mematikan serangan daripada pihak lawan jelas bukanlah salah satu kelebihan oleh pemain berasal dari England ini. Selain itu, beliau juga kurang kreatif memulakan gerakan serangan daripada bahagian midfield. Namun, beliau menunjukkan aksinya yang sebenar apabila Irfan Bakti melakukan pertukaran taktikal pada minit ke-70 dengan memasukkan Aziz Shahril untuk posisi defensive midfielder.

Leandro jeneral di bahagian midfield Perak

Pemain tengah ini mempamerkan prestasi yang memberangsangkan pada malam ini. Berbeza dengan Lee Tuck untuk Terengganu, Leandro begitu efektif dalam memberikan tekanan kepada pemain-pemain midfield Terengganu seterusnya mematikan banyak serangan Terengganu sebelum menerjah ke bahagian “final third” Perak. Selain itu, Leandro juga memainkan peranan dengan berkesan dalam memulakan serangan balas terutamanya dalam separuh masa kedua.

Corak 'pressing' Perak yang cukup efektif

Perak memulakan permainan dengan melakukan “pressing” yang cukup menggerungkan pasukan Terengganu. Tanpa menunggu lama, Perak pantas dapat membuka jaringan seawal minit ke-5 menerusi Wander Luiz. Dengan perancangan Irfan Bakti yang serba tidak menjadi pada separuh masa pertama, Perak bijak mengambil peluang dan berjaya menggandakan jaringan. Disiplin para pemain Perak selayaknya diberikan pujian. Separuh masa kedua, Perak mengubah sedikit corak permainan dengan banyak melakukan serangan balas. Kemasukan Khairil Anuar dan Nazrin Nawi memberikan kelebihan dari segi kelajuan untuk corak permainan ini. Kita dapat lihat, Perak berjaya mengancam gawang Terengganu beberapa hasil daripada serangan balas yang dilakukan.