Malaysia Kajian & Analisis

Analisis: Ghaddar hampakan Kelantan, Shahrel Fikri bantu PKNP raih kemenangan berharga

PKNP FC dan Kelantan turun berentap di Stadium Negeri Pulau Pinang, Batu Kawan pada malam ini dengan misi untuk menebus kekecewaan kalah pada perlawanan LS7 yang lepas. Tuan rumah pada malam ini turun dengan jersi oren hitam manakala pelawat pula dengan jersi putih merah.

Setelah wisel perlawanan ditiup, pada minit ke-26 Hafiz Ramdan berjaya meletakkan PKNP FC dihadapan setelah menerima bola daripada Shahrel Fikri. Kelantan berjaya menguasai perlawanan, namun mereka dilihat buntu dalam melepasi pertahanan lawan. Tidak lama kemudian, Ritus Krjauklis menggandakan jaringan setelah menanduk masuk bola hasil daripada sepakan penjuru. Permainan kekal 2-0 hingga ke wisel penamat.

Berikut adalah pemerhatian kami sepanjang perlawanan malam tadi:

Pertahanan Kelantan goyah

Bahagian pertahanan The Red Warriors pada malam ini terutamanya pada separuh masa pertama. Bermain dengan “high-line defensive” memerlukan satu disiplin yang tinggi. Namun, Shahrel Fikri berjaya meloloskan diri beberapa kali tanpa sebarang asakan dan tekanan melepasi perangkap offsaid Kelantan. Manakala, pada minit ke-23 dan ke-29 pula, Sharel Fikri berjaya melepaskan tendangan ke arah gawang Kelantan berpunca daripada kelemahan bek Kelantan melakukan “man-marking” kepada penyerang PKNP FC ini.

Shahrel Fikri ancaman buat Fikri Che Soh

Penyerang kebangsaan Harimau Malaya ini kerap kali memberikan ancaman kepada gawang Kelantan. Fikri Che Soh terpaksa bekerja keras dalam mempertahankan gawangnya daripada bolos lebih banyak. Larian-larian yang dilakukan beliau juga jelas mengucar-kacirkan barisan pertahanan The Red Warriors. Manakala percubaan pada minit ke-23, minit ke-29 dan minit ke-92 cukup untuk mendebarkan penyokong-penyokong Kelantan.

Mohamad Ghaddar menghampakan skuad Kelantan

Penyerang Lubnan ini tampak kurang menyengat berbanding musim-musim sebelumnya bersama Kelantan. Malam ini, beliau banyak mensia-siakan peluang bukan sekadar untuk menjaringkan jaringan malah untuk mencipta gerakan bagi mengancam gawang lawan. Antara yang paling ketara adalah, kekurangan beliau untuk melakukan “ball retention” iaitu menyimpan bola sementara menanti kehadiran rakan sepasukan datang membantu untuk menyerang. Aspek bertukar hantaran “one-two” juga tampak lemah ditunjukkan oleh pemain ini.

Nik Akif aset masa hadapan Kelantan

Permainan bahagian midfield Kelantan pada malam ini dilihat sedikit berbeza ketika menentang JDT pada perlawanan lalu. Mereka masih lagi menguasai permainan dengan hantaran rendah dan pendek. Tetapi, mereka buntu dalam membawa bola ke dalam kotak penalti mahupun melorongkan kepada penyerang mereka. Namun, Nik Akif berjaya menghasilkan beberapa peluang buat rakan-rakan untuk menguji penjaga gol PKNP FC. Larian beliau pada minit ke-70 berjaya memaksa pemain PKNP melakukan terjahan ke atas beliau dan Kelantan berpeluang mendapat sepak percuma.

Asyraaf Omar memastikan “clean sheet” PKNP FC

Penjaga gol ini perlu diberikan pujian pada malam ini. Beliau berjaya menangkis beberapa rembatan luar kotak penalti oleh pemain Kelantan daripada menerjah gawang. Paling ketara, “positioning” beliau yang baik sebagai penjaga gol memberikan kelebihan untuk menangkis percubaan daripada pasukan Kelantan.