Malaysia Liga Super Malaysia

Tidak jadi ke KL, Khairul Fahmi bakal jaga gawang MU

Akhirnya Khairul Fahmi meninggalkan Kelantan dan menyertai MU.

Tetapi MU yang disertainya bukanlah Manchester United, tetapi Melaka United.

Khairul Fahmi Che Mat, antara pemain yang menjulang gelaran treble bersama Kelantan dikhabarkan sah akan menyertai kelab Liga Super, Melaka United apabila jendela perpindahan kedua dibuka nanti.

Menurut laporan Mstar, Presiden Persatuan Bolasepak Kelantan (KAFA), Bibi Ramjani Ilias Khan, KAFA telah memilih untuk melepaskan penjaga gol kebangsaan itu ke Melaka United atas persetujuan bersama kedua-dua belah pihak.

“Tawaran rasmi daripada Melaka United itu diterima atas persetujuan bersama kedua-dua belah pihak.

“Baginya (Khairul Fahmi) bakat yang ada tidak berguna jika tidak dapat membantu pasukan. Saya berterima kasih di atas pengorbanan yang dilakukannya itu demi Kelantan.”

Khairul Fahmi atau lebih dikenali sebagai Apek merupakan antara pemain-pemain senior yang dilepaskan oleh KAFA yang kini sedang menjalani proses rombakan. Beberapa pemain senior dan import seperti Nor Farhan, Ferdinand Sinaga dan Bruno Lopes telah dilepaskan sebelum ini ekoran masalah kewangan yang dihadapi KAFA. Seorang lagi pemain skuad treble Kelantan dan juga ketua pasukan, Badhri Radzi juga dikhabarkan akan dilepaskan, namun masih tiada khabar pasukan mana yang akan disertainya.

Bersama Kelantan, Khairul Fahmi sudah menjulang kejuaraan Liga Super, Piala FA dan Piala Malaysia. Hasil persembahan mantapnya bersama Kelantan juga menjadikannya penjaga gol nombor 1 negara selama beberapa tahun dan berjaya membantu Malaysia menjulang kejuaraan Piala AFF Suzuki 2010 dan pingat emas Sukan SEA 2011.

Namun, persembahan buruk Kelantan dan Khairul Fahmi serta masalah kewangan telah membuatkan Kelantan bakal menggunakan lebih ramai pemain muda bagi baki saingan Liga Malaysia musim ini.