Malaysia Piala FA Malaysia

Pahang vs JDT: Lima pemain yang bakal menjadi tumpuan penyokong

Pertembungan antara dua pasukan teratas Liga Super dalam aksi Piala FA. Seakan-akan aksi perlawanan akhir, kedua-dua pasukan ini pastinya mahu menang bagi merangkul trofi pertama musim ini. Lima pemain ini mungkin bakal menjadi penentu buat kedua-dua pasukan.

Fadhli Shas

Penampilan hebat bersama Johor Darul Ta’azim musim ini diganggu dengan aksi kurang kemas ketika menentang Mongolia. Namun, tidak dapat dinafikan Fadhli berjaya bangkit musim dan menunjukkan kenapa dia wajar menjadi pemain pertahanan utama JDT. Boleh bertahan dan berbahaya ketika situasi sepakan penjuru, Pahang pastinya perlu mencari jalan menewaskan Fadhli jika mahu membolosi gawang JDT.

Patrick Cruz

Dengan kecederaan Francis Forkey Doe untuk baki saingan Liga Malaysia musim ini, Patrick Cruz kini perlu menjadi harapan buat Pahang. Menjaringkan tiga gol buat Pahang setakat, dia merupakan penjaring kedua terbanyak buat Pahang. Tok Gajah mungkin akan merindui sentuhan penyudah Forkey Doe yang sudah biasa dengan Liga Malaysia, jadi terpulang kepada penyerang Brazil ini untuk meyakinkan Dollah Salleh bahawa dia boleh menggalas tugas selaku penyerang utama Pahang.

Natxo Insa

Salah seorang jika bukan pemain tengah terbaik di Malaysia. Setiap perlawanan Natxo pasti menjadi tumpuan. Ketenangannya mengawal bola dan selesa memegang bola banyak membantu JDT. Pahang pastinya akan mengawal ketat pergerakan Natxo kerana dia yang mengawal permainan buat JDT. Merancang itu perkara lain, untuk benar-benar melakukannya dan berjaya itu satu perkara lain.

Nor Azam Azih

Jika JDT mempunyai Natxo Insa, Pahang mempunyai Azam Azih. Dengan Safuwan Baharudin membantu bertahan di bahagian tengah, tugas Azam untuk merancang permainan buat Pahang. Selain membantu Safuwan menahan asakan JDT, Azam juga perlu membantu Mohamadou Sumareh untuk membolosi gawang JDT.

Safawi Rasid

Safawi telah menjaringkan lima gol untuk JDT musim ini dengan tiga gol dalam saingan Piala FA ketika menentang UiTM. Bekas pemain T-Team ini semakin menunjukkan aksi matang dan kelicikannya pasti memeningkan kepala pertahanan Pahang. Bermain di bahagian sayap atau penyerang, Safawi pastinya mahu menunjukkan dia layak untuk kekal berada dalam kesebelasan utama JDT.