Luar Negara Asia

Gagal kawal penyokong, Bali United dikenakan denda oleh AFC

Kelab Liga 1 Indonesia, Bali United dikenakan denda 3,000 USD ekoran kegagalan mereka mengawal penonton dalam perlawanan Piala AFC menentang Yangon United di Stadium Kapten I Wayan Dipta pada 13 Februari lalu.

Dalam perlawanan tersebut, ada penyokong Bali United yang memanjat tembok stadium bagi menyaksikan perlawanan yang dimenangi oleh Yangon United dengan keputusan 3-1.

Ekoran kejadian tersebut, Bali United didapati telah melanggar Artikel 6 ayat 1, Kod Disiplin dan Etika AFC 2018 yang menyebabkan mereka dijatuhi denda 3,000 USD atau lebih kurang RM 12,000. Bali United perlu menyelesaikan denda tersebut dalam tempoh masa 30 hari.

Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) turut memberi amarak akan mengenakan hukuman lebih berat kepada pihak pengurusan Bali United jika insiden yang sama berulang lagi di masa hadapan dan menggesa agar pihak Bali United mengawal kelakukan penyokong mereka ketika beraksi di laman sendiri.

Bali United akan bertemu Yangon United di Yangon pada hari Rabu hadapan dalam aksi seterusnya peringkat kumpulan Piala AFC 2018.