Asia AFC Cup

Piala AFC: Johor DT sumbat tiga gol di Larkin, berjaya tumbangkan Persija dengan mudah

Johor DT berjaya memulakan kempen Piala AFC mereka dengan langkah kanan selepas menyumbat tiga gol untuk menewaskan Persija Jakarta di Stadium Tan Sri Dato’ Haji Hassan Yunos malam tadi.

Dua gol daripada Hazwan Bakri dan Jorge Pereyra Diaz di babak pertama, serta satu lagi gol daripada Safawi Rasid di babak kedua akhirnya membantu skuad Southern Tigers bangkit semula daripada kekalahan mereka di tangan Kuala Lumpur tempoh hari.

Ulisses Morais membuat beberapa pertukaran penting untuk perlawanan ini. Azrif Nasrulhaq dibawa masuk untuk bermain di posisi bek kanan, manakala Afiq Fazail pula digandingkan dengan Safiq Rahim dan Natxo Insa di bahagian tengah. Di bahagian pertahanan, Hariss Harun digunakan sebagai pertahanan tengah, selain Fadhli Shas.

Bagi Persija pula, mereka membuat keputusan untuk merehatkan beberapa pemain penting, termasuk bintang import mereka, Marko Simic. Bambang Pamungkas menjadi pilihan ketua jurulatih, Stefano Rodrigues, untuk mengemudi jentera serangan mereka.

PERSIJA GAGAL MENYERLAH

Pada babak pertama, Johor Darul Ta’zim mengawal tempo perlawanan secara keseluruhan, dan mencipta pelbagai peluang. Tetapi, mereka mengambil masa 29 minit untuk membuka tirai jaringan. Azrif Nasrulhaq berjaya membuat hantaran lintang yang tepat dan itu membolehkan Hazwan Bakri untuk menewaskan Andritany dengan mudah, sekaligus meletakkan JDT 1-0 di hadapan.

Tiga minit sebelum tamat babak pertama, Jorge Pereyra Diaz, antara pemain terbaik di atas padang malam ini, meledak untuk memberi JDT kelebihan 2-0, dan sekaligus menghancurkan keyakinan pemain Persija. Walau bagaimanapun, anak buah Stefano menunjukkan sedikit kebangkitan pada babak kedua. Bambang Pamungkas hampir menjaringkan gol pada pertengahan babak kedua, namun cubaannya hanya sekadar terkena tiang.

JDT akhirnya menjaringkan gol ketiga melalui Safawi Rasid, hanya beberapa minit selepas pemain tersebut di bawa masuk untuk menggantikan Hazwan Bakri. Dengan skor 3-0, skuad kendalian Ulisses Morais secara rasmi membuka tirai kempen Piala AFC mereka dengan nada yang cukup positif.

PEMAIN TERBAIK PERLAWANAN

Walaupun keseluruhan skuad Johor Darul Ta’zim, terutamanya di bahagian pertahanan, bermain dengan bagus malam ini, namun Jorge Pereyra Diaz adalah pemain yang paling menarik perhatian ramai. Dia berjaya menjaringkan satu gol, dan mencatat satu assist malam ini, tetapi corak permainannya secara keseluruhan, memainkan peranan yang cukup penting dalam proses merobek pertahanan Persija. Diaz turut menunjukkan kombinasi yang bagus dengan Natxo Insa, Safiq Rahim dan juga Safawi Rasid, apabila pemain muda itu dibawa masuk pada penghujung babak kedua.