Liga Perdana Berita

Pep Guardiola memikul tanggungjawab untuk keluaran Cole Palmer kepada Chelsea, dengan rujukan kepada Jadon Sancho

Cole Palmer sangat teruja untuk kembali ke Manchester City pada hari Sabtu selepas membuktikan tanpa diragui kelayakan dan kualitinya di Chelsea musim ini.

Pep Guardiola telah mengambil langkah yang mengagumkan untuk bertanggungjawab ke atas penyingkiran Palmer dari Manchester City, dengan pengakuan jujur pengurus itu sendiri, sambil menambah bahawa pemain sayap itu mungkin kekal jika dia diberi masa bermain sebanyak Phil Foden.

Guardiola dapat memahami kekecewaan Palmer yang semakin meningkat kerana kekurangan masa bermain di City, setelah bermula hanya tiga kali dalam Liga Perdana dalam tempoh dua musim penuh, dengan dua daripada perlawanan itu hanya berlaku selepas City memperoleh kejuaraan musim lalu. Dia menjaringkan gol dalam Perisai Komuniti dan Piala Super UEFA musim ini, sebelum menukar £42 juta ke Chelsea untuk mencari lebih banyak perlawanan biasa.

Bekas bakat akademi City itu telah membenarkan rumput tumbuh di bawah kakinya sejak menyeberang ke London Barat, menjaringkan 12 gol dan membantu sembilan gol lagi dalam 28 penampilan, termasuk gol penyamaan masa kecederaan menentang City di Stamford Bridge. Mengakui bahawa dia telah memberitahu Palmer sebelum ini bahawa dia tidak pernah meragui keupayaan pemain itu untuk cemerlang selepas beberapa perlawanan, pemain Sepanyol itu kini mengambil tanggungjawab peribadi kerana tidak memberikan bintang berbakat berusia 21 tahun itu lebih banyak masa bermain dalam permainan yang mencukupi, yang menyebabkan dia meninggalkan kelab itu.

“Bagi pemain muda kami sentiasa mahu mereka kekal tetapi ini adalah perkara biasa. Selepas dua atau tiga musim dia mahukan lebih minit daripada musim lalu. Saya faham sepenuhnya,” kata Guardiola.

“Apabila pemain mempunyai minit yang saya tidak berikan kepadanya, atas sebab semua orang tahu – pemain lain. Tetapi kami tahu kualiti yang dia ada dan impak yang dia tunjukkan musim ini sangat besar. Ia bukan sekadar gol dan bantuan, ia adalah kualiti dan kami tahu itu. Dia adalah ancaman yang luar biasa untuk Chelsea.”

Guardiola menjelaskan alasannya untuk memainkan pemain lain di hadapan Palmer, menerima bahawa dia bertanggungjawab untuk mengekalkan pemain muda itu di bangku simpanan yang membawa kepada pemergiannya. Ditanya sama ada Palmer mungkin kekal sekiranya dia mendapat masa permainan yang dia minta, Guardiola membuat perbandingan dengan Phil Foden sebagai pemain yang bermain secara kerap semasa muda, dan Jadon Sancho yang juga pergi mencari lebih minit.

“Phil Foden mempunyai lebih banyak minit berbanding Cole Palmer dan Jadon Sancho. Jika Palmer mempunyai minit yang saya berikan kepada Phil dari awal, Cole Palmer akan berada di sini,” akui Guardiola. “Tetapi saya tidak memberikannya kepadanya. Itu tanggungjawab saya. Kenapa? Bernardo, Riyad, Phil. Pada masa itu saya memilih yang lain.

“Selepas satu musim bagus, musim kedua, tetapi musim ketiga adalah ‘oh kawan-kawan, saya mahu bermain, saya tidak mahu duduk di bangku simpanan’, itu perkara biasa. Kami faham sebagai sebuah kelab, kami mendapat tawaran daripada kelab terbaik seperti Chelsea. Saya sangat gembira untuknya. Dalam semua kelab perkara seperti ini berlaku. Ia bukan tentang satu situasi berbeza daripada yang lain.”