Liga Perdana Berita

Apakah kos Chelsea untuk memecat Mauricio Pochettino yang terkepung dan SIAPA yang boleh menggantikannya?

Untuk meneroka bahawa pemerintahan Mauricio Pochettino di Chelsea kelihatan agak tidak menentu adalah satu kenyataan yang meremehkan.

Bagaimanapun, dia telah diberikan perlindungan tambahan kerana ia akan menelan belanja kelab yang agak besar untuk mengeluarkannya.

Setelah menderma kira-kira £400m dalam pasaran perpindahan musim panas lalu tidak membantu kedudukan kelab itu dalam Liga Perdana kerana mereka kini berada di tangga ke-11 dalam jadual, dengan 15 mata di luar empat teratas.

Walaupun telah mara ke final Piala Carabao, mereka tidak bermain dengan baik sepanjang kempen, menyebabkan Pochettino bekerja keras di bawah tekanan yang semakin meningkat menjelang perlawanan, terutamanya selepas kekalahan teruk berturut-turut baru-baru ini menentang Liverpool dan Wolves menambah lebih banyak tekanan ke atas pasukan. Argentina.

Tetapi berapa banyak kos Chelsea untuk memecat Pochettino?
Pemain Argentina itu masih mempunyai 18 bulan lagi untuk meneruskan perjanjian dua tahun yang ditandatanganinya dengan gergasi London itu pada musim panas 2023, bermakna ia akan menelan belanja kira-kira £10 juta untuk The Blues memecatnya dan pasukan belakangnya.

Walaupun ini tidak terlalu mengejutkan, The Blues lebih bimbang untuk memecat Pochettino atas sebab ia akan menyebabkan mereka melanggar peraturan Keuntungan dan Kemampanan Liga Perdana, kerana bayaran – jika dipersetujui sebelum Jun 2023 – akan difaktorkan ke dalam pengiraan musim ini, menurut Daily Mail.

Oleh itu, penyingkiran Pochettino dan kakitangan bilik belakangnya boleh mengakibatkan kelab melanggar peraturan perbelanjaan tegar di peringkat teratas. Ringkasnya, Pochettino kelihatan tidak mungkin akan pergi ke mana-mana tidak lama lagi dalam masa terdekat.
Jika bukan kerana kedudukan kewangan Chelsea yang tidak menentu yang menyerahkan talian hayat kepada Pochettino dan dia boleh disingkirkan serta-merta daripada jawatannya, siapa yang boleh menggantikan pemain Argentina itu?

Ini, sudah tentu, akan menjadi persoalan yang paling utama dalam fikiran yang bingung peminat Chelsea yang dimanjakan oleh kecenderungan kelab untuk memenangi trofi semasa pemerintahan bekas pemilik dan pembesar Roman Abramovic.

Walaupun kedengaran tidak percaya, Jose Mourinho tertentu – ya, anda membacanya dengan betul – telah dikaitkan dengan ejaan ketiga di Stamford Bridge. Pengurus Portugis yang luar biasa itu tidak mempunyai kelab selepas dipecat dari Roma.

Dengan 3 gelaran Liga Perdana di bawah tali pinggangnya sepanjang tempoh beliau bersama The Blues, dapat difahami mengapa Mourinho akan menjadi pelantikan popular di kalangan ramai peminat Chelsea.

Diakui juga akan ada orang lain yang tidak begitu terdedah kepada doyen Portugis yang berwarna-warni kerana gaya permainan bertahannya, selain pernah berjaya mengendalikan saingan sengit Tottenham sebelum ini.

Buat masa ini pemahamannya ialah Chelsea tidak serta-merta menganggap Poch sebagai diancam serta-merta dan hanya merancang untuk mengkaji semula keadaannya pada akhir tahun ini, menurut talkSPORT.

Bagaimanapun, itu berkata, prestasi buruk dan kejatuhan lebih jauh ke bawah meja sudah tentu layak untuk Chelsea mempertimbangkan semula status quo semasa dengan serius.

Seperti yang dinyatakan, Pochettino kelihatan selamat di Chelsea untuk masa hadapan.