Liga Perdana Berita

Pep Guardiola memuji kepelbagaian Phil Foden dalam satu lagi kejayaan Manchester City

Walaupun Julian Alvarez meletakkan kaki ke gol tunggal dalam perlawanan ketat di Stadium Etihad pada hari Sabtu, namun Phil Foden yang benar-benar layak menerima pujian, mendapat pujian daripada Pep Guardiola ketika pemain Sepanyol itu memuji impak Foden selepas juara Manchester City meneruskan permulaan kemenangan Liga Perdana mereka dengan kemenangan sukar ke atas Newcastle untuk mencatat rekod kemenangan ke-17 kelab berturut-turut di tempat sendiri.

Pemain tengah England itu mengambil peranan sebagai playmaker dan menambah baik jaringan Alvarez pada minit ke-31 kerana persembahan rancaknya memberikan lebih daripada sekadar gambaran bahawa dia lebih mampu mengisi kekosongan permainan yang dicipta akibat kecederaan Kevin De Bruyne.

“Saya sudah banyak kali berkata, Phil boleh bermain di semua posisi di hadapan,” kata pengurus City, Guardiola.

“Dia mempunyai keupayaan yang luar biasa di antara barisan. Cara dia berpusing dan menyerang barisan terakhir – ia adalah antara yang terbaik yang pernah saya lihat.

“Setiap kawalan, dia tahu betul apa matlamatnya. Dia tidak memerlukan dua atau tiga sentuhan untuk mendapatkan kedudukan yang betul untuk menyerang gawang. Hanya dengan satu sentuhan dia menyerang.

“Pengurus menyesuaikan kemahiran dengan pemain yang kami ada, atau masalah yang kami ada sekarang. Phil, saya tahu betapa bagusnya dia dalam kedudukan itu, betapa bagusnya dia sebagai penyerang atau sayap kiri atau sayap. Saya gembira kerana saya mempunyai perasaan dia akan kembali.

“Masih kami tidak berada pada tahap terbaik kami, kami masih perlu mengorak langkah, tetapi itu adalah perkara biasa dalam tempoh seperti ini.

“Di sini perbezaan terbesar adalah pasukan menunjukkan kepada saya, dan menunjukkan kepada Liga Perdana, kami bersedia untuk mencubanya lagi.”

Walaupun pemenang treble tidak menunjukkan prestasi terbaik mereka selepas kejayaan Piala Super Eropah mereka pada pertengahan minggu, namun dengan Foden di tengah-tengah serangan mereka, mereka berulang kali menyerbu masuk ke mulut gol Newcastle sambil berjaya meneutralkan ancaman pelawat.

Keceriaan Newcastle jelas terjejas selepas permulaan positif mereka pada musim ini tetapi pengurus Eddie Howe berhasrat untuk menekankan perkara positif selepas perlawanan.

Howe berkata: “Mereka mengawalnya tetapi anda perlu memberi pujian kepada mereka. Mereka adalah pasukan teratas dan itulah sebabnya mereka menang begitu banyak.

“Ia mengecewakan untuk tidak mendapat apa-apa daripada permainan tetapi kami akan merenung dan menganalisis dan terdapat banyak perkara yang perlu diambil daripada permainan.

“Kami akan menghadapi satu lagi perlawanan menentang Liverpool, yang akan sama, dan banyak yang perlu diambil dalam perlawanan itu.”