Liga Perdana Berita

Erling Haaland jelas mengenai perpindahan Man Utd yang gagal walaupun semasa bergambar

Bintang Manchester City, Erling Haaland, walaupun usianya masih muda, menunjukkan dia tahu satu atau dua perkara tentang kesetiaan. Sebelum bergambar dengan peminat muda Manchester United, penyerang sensasi itu memastikan dia menutup lencana kelab pada baju peminat sebelum menyuruhnya mendapatkan baju yang berbeza.

Di tanah airnya dalam tugas antarabangsa, bintang muda itu menjaringkan dua gol untuk Norway ketika mereka mengalahkan Cyprus pada malam Selasa. Bintang muda itu sangat popular walaupun dengan mereka yang menyokong pasukan di separuh lawan Manchester.

Setelah memperoleh status legenda di Etihad selepas tahun debutnya yang memecah rekod, Haaland memecah rekod penting Liga Perdana dalam perjalanan untuk merangkul tiga trofi pada tahun pertamanya, termasuk Liga Juara-Juara yang sukar difahami. Wajahnya yang kejam dengan senyuman tular di wajah kebudak-budakan itu menarik perhatian peminat Citynya apabila dia membuat kesetiaannya dikenali ketika dia mengambil gambar dengan seorang peminat muda memakai baju merah, menutup lencana itu dengan tangannya sambil tersenyum.

Kemudian, sambil berjalan pergi, Haaland turut bergurau dalam bahasa ibundanya bahawa penyokong itu perlu “mendapatkan baju baharu”. Penyerang paling mengagumkan Liga Perdana itu mempunyai masa yang cemerlang bermain menentang United musim ini, menjaringkan hatrik dalam perlawanan derby Manchester pertamanya ketika City meletakkan pedang kepada musuh ketat mereka di Etihad. Dia juga membantu pasukan Pep Guardiola memenangi Piala FA menentang jiran silang mereka di Wembley.

Ironinya, jika keadaan berubah, Haaland mungkin memakai merah Manchester sekarang dan bukannya biru. City bergerak seperti kilat untuk menandatangani penyerang itu dari Borussia Dortmund musim panas lalu, namun bekas pengurus United dan legenda Ole Gunnar Solskjaer – yang berada di Molde bersama Haaland – sebelum ini dalam karier pemain itu mengesyorkan segera kepada United supaya mereka menandatangani pemain itu. Apabila pengurus dari Norway itu kemudiannya kemudiannya menjadi bertanggungjawab di Old Trafford dan apabila jelas Haaland akan berpindah, berkata mengenai spekulasi: “Dia [Haaland] tahu apa yang dia mahu lakukan dan dia tahu apa yang dia akan lakukan. Jadi Saya tidak perlu memberi sebarang nasihat kepada mana-mana pemain pasukan lain.”

Haaland bagaimanapun jelas memilih untuk berpindah ke Bundesliga, di mana dia terus berkembang maju, dan bekas ejennya, Mino Raiola, gagal memahami mengapa terdapat begitu banyak kekecohan mengenai pertukaran ke Old Trafford. Ejen sejak meninggal dunia memberitahu Sky Sports: “Orang ramai mengatakan bahawa Manchester United mahu terkeluar [daripada perjanjian itu], saya tidak percaya dengannya, jika ya ia sangat pelik pada pendapat saya. Saya fikir adalah hubungan yang baik antara Norwegian Ole Solskjaer dan dirinya kerana mereka mengenali satu sama lain dengan baik, ia hanya keputusan biasa daripada pemain itu bahawa pada masa ini dia mempunyai perasaan yang lebih baik untuk menandatangani untuk Dortmund dan bahawa ia akan menjadi langkah yang tepat untuk kariernya.

“Saya tidak faham semua kekecohan itu, mengapa orang ramai bercakap tentang Manchester United sedangkan terdapat 12 kelab yang berminat dengannya dan dia bercakap serius dengan setiap daripada mereka.”