Berita

Rusuhan meletus selepas Maghribi mengejutkan Belgium di Piala Dunia

Meriam air dan gas pemedih mata telah dikerahkan oleh polis selepas diserang penyokong bola sepak yang berkumpul di tengah Brussels pada Ahad dan mendatangkan malapetaka berikutan kemenangan menakjubkan Maghribi 2-0 ke atas Belgium dalam Piala Dunia di Qatar.

Laporan polis berkata, 11 orang telah ditahan dengan seorang lagi dalam tahanan selepas berpuluh-puluh peminat berlari rusuhan memecahkan tingkap kedai, membaling bunga api dan membakar kenderaan.

Malah sebelum perlawanan berakhir, “berpuluh-puluh orang, termasuk beberapa yang memakai hoodie, mencari konfrontasi dengan polis, yang menjejaskan keselamatan awam,” kata polis Brussels dalam kenyataan berikutnya. Seorang jurucakap berkata beberapa peminat bersenjatakan kayu dan seorang wartawan “cedera di muka terkena bunga api”.

Kira-kira seratus anggota polis dikerah dengan pantas manakala penduduk diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga dan diberi amaran untuk mengelak kawasan tertentu di pusat bandar. Pada masa yang sama stesen metro ditutup dan jalan-jalan segera ditutup untuk menyekat penyebaran keganasan yang semakin meningkat.

Sebuah helikopter pemerhati melakukan peninjauan ke atas bandar itu sebelum ketenangan akhirnya dipulihkan pada kira-kira jam 7:00 malam (18:00GMT). Seorang wartawan AFP didakwa melihat penunjuk perasaan yang marah membakar sebuah kereta, skuter elektrik dan tong sampah. Etalase dan tempat perlindungan bas turut dirosakkan.

“Saya mengutuk sekeras-kerasnya kejadian petang tadi. Pihak polis telah pun campur tangan dengan tegas. Oleh itu, saya menasihatkan agar peminat tidak datang ke pusat bandar. Polis melakukan semua yang mereka boleh untuk mengekalkan ketenteraman awam,” tweet datuk bandar Brussels, Philippe Close.

“Saya telah mengarahkan polis untuk melakukan tangkapan terhadap pengacau itu.”

Ketegangan itu boleh difahami kerana Belgium adalah rumah kepada kira-kira 500,000 orang berketurunan Maghribi dan di bandar timur Liege, perhimpunan seramai 50 orang berkumpul di balai polis, memecahkan tingkap dan merosakkan dua kenderaan polis. Polis tidak mempunyai alternatif selain menggunakan meriam air untuk menghalau penyerang.

Insiden juga berlaku di Antwerp di utara di mana sedozen orang telah ditangkap.

Sementara itu, polis rusuhan Belanda melakukan dakwaan baton di tiga bandar untuk menyuraikan penyokong bola sepak Maghribi yang tidak dikawal meraikan kemenangan pasukan mereka.
Polis mengambil tindakan di Rotterdam, di mana kira-kira 500 orang berkumpul berhampiran pusat bandar, serta di The Hague, Amsterdam dan Utrecht, polis Belanda tweet.

“Penyokong membaling bunga api dan kaca ke arah polis rusuhan yang kemudiannya melakukan pertuduhan,” kata polis Rotterdam.

Imej video menunjukkan polis dengan belantan dan perisai menyapu pusat bandar. Polis rusuhan turut menyuraikan peminat di Amsterdam dan The Hague.

Masyarakat Maghribi yang besar di Belanda menyerbu perayaan, menyalakan obor dan bunga api serta memandu di sekitar membunyikan hon kereta dan mengibarkan bendera Maghribi sejurus selepas perlawanan tamat.