Liga Perdana Berita

Bruno Fernandes mesti membuktikan teori popular mengenai Cristiano Ronaldo adalah salah

Bruno Fernandes dari Man United menegaskan bahawa bermain dengan Cristiano Ronaldo tidak menjejaskan prestasinya.

Bruno Fernandes telah menandatangani kontrak dengan Manchester United dari Sporting Libson pada Januari 2020 dan ia tidak mengambil masa yang lama untuk penyokong jatuh cinta dengan pemain tengah itu. Fernandes tidak mahu membuat kesan yang lebih baik sepanjang enam bulan pertamanya di Old Trafford.

“Bruno, Bruno, Bruno, datang dari Sporting seperti Cristiano,” tidak lama kemudian kedengaran di teras dan nampaknya United telah menandatangani pemain yang akan memberi inspirasi kepada mereka untuk memenangi trofi. Fernandes adalah kegemaran peminat serta-merta dan dia adalah jenis pemain yang digeruni pasukan lawan dalam Liga Perdana pada hari perlawanan, yang merupakan sesuatu yang pada awalnya tidak dimiliki oleh pasukan Ole Gunnar Solskjaer.

Fernandes adalah transformatif selain berpengaruh di bilik persalinan dengan mentaliti elitnya dan benar-benar bertaraf dunia dalam dua musim pertamanya di kelab itu. Begitulah impaknya sehingga dia akhirnya memenangi anugerah Pemain Terbaik Tahunan Sir Matt Busby untuk dua kempen berturut-turut.

Kemudian berita tersebar bahawa Manchester City sedang mencari untuk menandatangani Ronaldo pada musim panas itu dan sidang akhbar Solskjaer yang kini terkenal diikuti di mana warga Norway itu ditanya tentang Ronaldo dan berkata: “Jika dia akan berpindah, dia tahu kita berada di sini. Mari lihat apa yang berlaku.”

Ronaldo menandatangani semula untuk United hanya beberapa hari selepas sidang akhbar itu dan Solskjaer tidak dapat menahan senyuman lebar di wajahnya.

Bersama-sama ahli penting bilik persalinan yang lain, Fernandes gembira dengan kedatangan rakan sepasukannya di Portugal, Ronaldo. United telah pun menandatangani Jadon Sancho dan Raphael Varane sebelum itu, Ronaldo berjanji untuk menjadi pemain yang tinggal untuk mencabar kejuaraan Liga Perdana.

Premis untuk menjadi pencabar kejuaraan liga yang serius akhirnya menjadi bahan ketawa apabila difikirkan semula, kerana United mengalami kempen Liga Perdana yang paling teruk mereka selama beberapa dekad. Ronaldo akhirnya menjadi salah seorang daripada dua pemain – seorang lagi David de Gea – yang muncul dari musim ini dengan kredit dan persembahan hambar Fernandes yang mengejutkan menunjukkan kemerosotan prestasinya. Dia pantas menjadi salah seorang daripada majoriti yang kelihatan seperti bayangan pucat diri mereka dahulu.

Gagal untuk menjadi berkesan di sepertiga akhir padang seperti yang dia lakukan pada musim sebelumnya, adalah dicadangkan bahawa pemain berusia 28 tahun itu tidak boleh bermain bersama Ronaldo – satu perbalahan yang dinafikannya sekeras-kerasnya walaupun dia masih belum menyokongnya. perkataan di atas padang.

Fernandes menyumbang 43 gol dan 35 assist dalam 83 perlawanan tanpa Ronaldo di kelab itu, manakala dia hanya menyumbang lapan gol dan 15 assist dalam 51 perlawanan sejak pemenang Ballon d’Or lima kali itu kembali menentang Newcastle September lalu.

“Kebanyakan bantuan saya musim lalu adalah untuknya, jadi saya tidak fikir [itu adalah adil],” kata Fernandes kepada The Athletic minggu ini apabila ditanya sama ada dia boleh bermain dengan Ronaldo. “Saya hanya mengalami musim yang buruk dari segi jumlah saya sendiri. Saya tidak fikir ia adalah mengenai Cristiano.

“Sebelum dia datang saya mengambil penalti tetapi saya mempunyai dua peluang untuk mengambilnya musim lalu dan saya terlepas kedua-duanya. Jadi saya tidak boleh menyalahkan Cristiano kerana mengambil penalti, terutamanya apabila dia menjaringkan gol.

“Apabila saya terlepas perlawanan menentang Arsenal pada April, dialah yang memberikan saya bola dan berkata, ‘Pergi sendiri dan menjaringkan gol’. Saya terlepas tetapi saya rasa dia mempercayai saya untuk menjadi orang yang meningkat pada saat yang besar. Jadi saya jangan fikir ia adalah kerana Cristiano.

“Ia kerana saya tidak melakukan yang terbaik dalam diri saya dalam beberapa ketika untuk mendapatkan gol atau bantuan. Dalam pasukan kebangsaan, saya bermain dengannya dan apabila saya menjaringkan gol, dia berada di atas padang. Untuk bermain dengan Cristiano sebagai pemain No 10 sebenarnya sangat bagus kerana pemain menghormatinya sehingga mewujudkan lebih banyak ruang, kerana pihak lawan takut dia mengambil bola dan menjaringkan gol.”

Sungguh menyedihkan dan malang bagi Fernandes bahawa musim pertama Ronaldo kembali ke United bertepatan dengan kelab itu mengharungi kempen mimpi ngeri, tetapi era baru nampaknya sedang menanti dengan Erik ten Hag yang bertanggungjawab, bermakna tiada lagi alasan untuknya tidak untuk melaksanakan.

United memenangi empat perlawanan Liga Perdana berturut-turut buat kali pertama sejak April 2021 dengan menewaskan Arsenal dan perasaan gembira itu kembali, bermakna dia kini boleh cemerlang bersama Ronaldo jika apa yang dia kekalkan tentang hubungan mereka adalah benar.

Juri masih tidak tahu sama ada Fernandes dan Ronaldo boleh bermain bersama, sesuatu yang perlu dibuktikan oleh kedua-duanya.