Liga Perdana Berita

Jack Grealish berterima kasih kepada Pep Guardiola kerana menyokong selepas menjawab pengkritik menentang Wolves

Rekod pembelian £100 juta Manchester City menjaringkan selepas hanya 55 saat di Molineux, beberapa jam selepas dia disokong oleh pengurusnya secara terbuka.

Grealish berterima kasih kepada Pep Guardiola kerana menyokongnya selepas menjaringkan gol pada minit pertama kemenangan selesa 3-0 Manchester City ke atas Wolves yang beraksi dengan 10 pemain. Rekod pembelian £100 juta City dijaringkan selepas hanya 53 saat dalam perlawanan awal Liga Perdana Sabtu di Molineux.

Ia adalah balasan yang sempurna daripada Grealish, yang dikritik selepas aksi acuh tak acuh menentang Borussia Dortmund pada pertengahan minggu setelah mengalami permulaan yang mengecewakan untuk musim keduanya di City.

Grealish memberitahu BT Sport: “Betul juga orang ramai bertanya soalan, saya sepatutnya menjaringkan lebih banyak gol dan mendapat lebih banyak bantuan.

“Saya sentiasa mahu orang bercakap tentang saya dengan wang yang dibelanjakan untuk saya, tetapi sepanjang karier saya, saya tidak menjaringkan gol yang mencukupi. Saya mahu menambahnya pada permainan saya.

“Ia bagus apabila Pep mempertahankan saya. Dia telah cemerlang dengan saya. Saya mungkin perlu berterima kasih kepadanya kerana dia memberi saya peluang hari ini selepas persembahan saya pada hari Rabu kerana ia mungkin bukan yang terbaik.”

Pengurus City, Guardiola secara terbuka mempertahankan Grealish sebelum perlawanan dan mengulangi kepercayaannya terhadap kemampuan pemain tengah itu.

Bos berkata: “Mereka tidak perlu mengucapkan terima kasih. Saya berkata kepada mereka berkali-kali bahawa mereka berada di sini kerana saya mempercayai mereka tanpa syarat, semuanya. Jack tidak terkecuali.

Selain daripada enam watak utama, siapa yang paling banyak membuat penampilan di Friends?

“Dia menjaringkan gol dan ia adalah persembahan yang baik. Sudah tentu saya gembira untuknya, atas kemenangan itu.”

Pembukaan Grealish diikuti oleh satu lagi gol daripada Erling Haaland yang prolifik 15 minit kemudian, yang ke-14 dalam penampilan ke-10nya untuk City.

Kekecewaan Wolves kemudian diburukkan lagi dengan pemecatan Nathan Collins kerana cabaran buruk ke atas Grealish tetapi, walaupun persembahan bersemangat separuh masa kedua daripada tuan rumah, Phil Foden menamatkan kemenangan selepas 69 minit.

Guardiola gembira melihat beban menjaringkan gol dikongsi bersama Haaland.

Dia berkata: “Selalu apabila kami tiba di sana, pemain mempunyai kebenaran untuk membuka pintu dan masuk ke dalam kotak. Tiada siapa yang tidak dibenarkan melakukannya di sana.

“Erling terus menjaringkan gol, itu yang terbaik. Julian (Alvarez) mempunyai peluang, itu yang terbaik.

Tetapi yang lain perlu mempunyai keinginan, kelaparan dan mentaliti untuk menjaringkan gol juga.”
Menjaringkan gol membuktikan masalah bagi Wolves, yang hanya menjaringkan tiga gol dalam tujuh perlawanan.

Penyerang Sasa Kalajdzic dan Raul Jimenez kedua-duanya mengalami kecederaan manakala pemain baru Diego Costa tidak dianggap cergas.

Pengurus Bruno Lage berkata: “Apabila anda tidak menjaringkan gol ia adalah satu kebimbangan dan itulah sebabnya kami mempunyai tiga penyerang ini. Malangnya tiada siapa yang tersedia untuk bermain.

“Malah Manchester City dan pengurus seperti Pep Guardiola memahami anda memerlukan rujukan dalam kotak untuk menjaringkan gol, terutamanya dalam Liga Perdana.”

Lage bagaimanapun berpuas hati dengan persembahan separuh masa kedua pasukannya.

Dia berkata: “Saya tidak percaya terdapat terlalu banyak pasukan di dunia yang boleh melakukan apa yang kami lakukan menentang pasukan teratas ini dengan 10 orang.

“Pemain berani dan yakin. Mereka melakukan beberapa kesilapan tetapi ada tempoh kami sangat baik.”

Lage tiada aduan tentang kad merah.

Dia berkata: “Saya tidak percaya Collins mahu berbuat demikian tetapi apabila anda melihat bahawa anda perlu mengakui ia boleh menjadi kuning atau merah.”