Liga Perdana Berita

Raheem Sterling diberitahu kehidupan di Chelsea akan ‘jauh lebih sukar’ berbanding di Man City

Raheem Sterling adalah perpindahan pertama Chelsea pada era Todd Boehly selepas pemain antarabangsa England itu ditandatangani dari Manchester City pada musim panas ini dengan harga £47.5 juta.

Sterling telah diberitahu bahawa dia boleh menemui kehidupan di Stamford Bridge jauh lebih sukar daripada yang dia lakukan di Manchester City, yang merupakan kenyataan dari legenda Manchester United, Gary Neville, yang mendapati jendela perpindahan City adalah sesuatu yang ganjil dan dia menganggap The Blues mungkin mengalaminya. musim sukar akan datang tidak lama lagi. Walau apa pun, musim panas yang perlu diingati oleh pemilik baharu Todd Boehly.

Pemilik LA Dodgers membeli Chelsea daripada Roman Abramovich yang disekat sekatan dan hampir serta-merta dilancarkan terus ke jendela perpindahan dan akhirnya menjadikan Sterling sebagai pembelian pertamanya. Dengan baki satu tahun dalam kontraknya di Etihad, pemain antarabangsa England itu nampaknya sedang mencari cabaran baru dan oleh itu dicegat oleh Thomas Tuchel untuk berpindah ke Stamford Bridge.

Tetapi pakar Neville mempunyai kebimbangan terhadap pemain berusia 27 tahun itu di London, di mana dia percaya dia akan merasa lebih sukar daripada yang dia lakukan di Etihad. Bercakap mengenai Overlap, dia berkata: “Jelas sekali setahun lagi kontraknya [Raheem Sterling], saya rasa City sebenarnya mahu mengekalkannya, bukan?

“Sterling dan Sadio Mane hanya mengejutkan saya sedikit kerana saya hanya fikir jika anda berada di Liverpool dan City pada masa ini, dan sebenarnya, mereka menawarkan anda sambungan, atau mereka akan lakukan, mereka mahu mengekalkan awak, kenapa awak pergi? Agak mengejutkan.

“Begini, dia akan merasa lebih sukar di Chelsea, jauh lebih sukar, kerana dia bermain, bukan bermain dia dengan pasukan yang dikenalinya.

“Ia adalah pembelian yang baik, ia adalah pembelian yang sangat baik, tetapi Chelsea saya fikir akan mengalami sedikit musim bergelora dengan semua yang berlaku. Mereka tidak begitu lancar dalam pasaran perpindahan, mereka sedikit sebanyak lebih kekok.”

Sterling telah dibawa masuk sebagai pengganti segera Romelu Lukaku, yang dipinjamkan semula ke Inter Milan hanya setahun selepas berpindah ke Chelsea dengan harga £97 juta. Walaupun tidak sedar bahawa dia bekas bintang City bukanlah penyerang tradisional, Tuchel tetap mahukan tiga penyerang yang lebih lancar dengan Kai Havertz dan Mason Mount berkemungkinan melengkapkan trio penyerangnya.

Tidak mahu mengecewakan pengurus baharunya, ketibaan baharu di The Blues sudah pun mendapat namanya dalam senarai penjaring selepas menjaringkan gol dalam perlawanan persahabatan menentang Udinese – walaupun dalam keadaan bernasib baik.

Namun begitu, Tuchel memerlukan penjaring yang boleh dipercayai menjelang musim baharu jika dia mahu memecahkan cengkaman yang dimiliki City dalam Liga Perdana.