Liga Perdana Berita

Pep Guardiola mendedahkan mengapa penentuan kejuaraan hari terakhir Man City adalah “impiannya”

Bos Man City Pep Guardiola berharap untuk menjulang kejuaraan Liga Perdana pada penghujung musim tetapi mesti menjadi pemenang dalam penentuan penentuan hari terakhir dengan Liverpool sebelum dia boleh merebut trofi itu sekali lagi.

Bos Manchester City, Pep Guardiola telah mendedahkan bahawa pertembungan hari terakhir dengan Liverpool untuk merebut gelaran Liga Perdana adalah “impiannya”. Juara semasa itu berada satu mata di depan anak buah Jutgen Klopp menuju ke final musim selepas kemenangan tipis 2-1 The Reds di Southampton pada malam Selasa.

Sekiranya City menewaskan Aston Villa pada hari terakhir, mereka akan disahkan sebagai juara, manakala sebarang mata yang tercicir membuka pintu kepada pencabar terdekat mereka, yang menentang Wolves di Anfield. Xx Ia ditetapkan untuk menjadi petang yang mencemaskan pada hari Ahad untuk pemain dan penyokong sama tetapi ia sebenarnya situasi yang telah berlaku.

Ironinya, kedua-dua Liverpool dan Man City sedang menuju ke senario yang sama pada hari terakhir musim 2018/19. Anak buah Guardiola sekali lagi memiliki kelebihan satu mata menjelang kunjungan mereka ke Brighton, manakala The Reds menarik perhatian Wolves di laman sendiri.

Menjelang cabaran penentu dengan Seagulls, Guardiola mendedahkan bahawa dia menikmati cabaran untuk merebut trofi pada hari terakhir kempen. Dia berkata: “Ia adalah mimpi, satu keistimewaan. Saya menyukainya.

“Seluruh England akan menonton, mungkin Eropah. Tidak ada empat teratas [pertempuran, dengan tiga tempat selamat dan Arsenal memerlukan keajaiban untuk mengalahkan Spurs], tiada isu penyingkiran, hanya kejuaraan ini.

“Ia akan menjadi kegembiraan untuk bercakap dengan pemain pada hari Ahad. Dan mesej saya kepada mereka ialah, ‘Keluar dan bermain seperti yang anda telah lakukan dalam dua musim lepas. Jadilah diri sendiri dan, apa pun yang berlaku, ia adalah luar biasa apa yang telah anda lakukan .’ Itu sahaja.”

Man City sudah tentu berjaya merangkul kejuaraan walaupun sedikit ketakutan selepas tewas 1-0 kepada Brighton dengan jaringan pembukaan Glenn Murray. Gol Quickfire daripada Sergio Aguero dan Aymeric Laporte meletakkan pelawat kembali ke landasan sebelum Riyad Mahrez dan Ilkay Gundogan memastikan selepas rehat – menjadikan kemenangan selesa Liverpool ke atas Wolves tidak relevan.

Ia bermakna City menjadi pasukan pertama memenangi kejuaraan Liga Perdana berturut-turut, manakala Guardiola secara peribadi telah memimpin kelab itu untuk tiga mahkota dan akan berharap untuk menambah kejuaraan keempat pada hari Ahad. Sementara itu, Jurgen Klopp telah pun melepaskan pemain lawannya dengan amaran bahawa pasukannya akan bersedia untuk menerkam sekiranya berlaku sebarang kesilapan besar.

Bercakap selepas kemenangan di St Mary’s, dia berkata: “Saya di tempat kedua dan saya fikir: ‘Ya, sudah tentu, City menang.’ Tetapi ini adalah bola sepak. Dan juga kami masih perlu mengalahkan Wolves dan mempunyai satu telinga di Manchester, ia tidak begitu jauh. Jika kami menjadi juara maka ia juga layak tetapi kami perlu menang. Apa sahaja yang berlaku akan berlaku kerana ini adalah kumpulan yang cukup istimewa.”