Liga Perdana Berita

Steve McClaren menunjukkan perasaannya terhadap pemain Manchester United yang kurang berprestasi

Erik ten Hag sangat bersemangat untuk membawa Steve McClaren kembali ke Man Utd sebagai sebahagian daripada baik pulih musim panas di Old Trafford.

Separuh masa kedua di Brighton seminggu yang lalu memang suram dan mungkin antara detik paling rendah yang pernah dialami Manchester United sepanjang dekad yang lalu apabila skuad itu mencatatkan persembahan yang tidak berbelah bahagi dan tidak berminat seolah-olah dari sekumpulan individu yang kelihatan seperti mereka lebih suka berada di mana-mana sahaja. lain tetapi di padang itu.

“Anda tidak sesuai untuk memakai baju itu,” melaungkan laungan dari hujung tempat lawan, ketika peminat setia akhirnya membidas pasukan yang terlalu kerap membiarkan mereka musim ini.
Malangnya hubungan antara pemain dan peminat tidak pernah terputus, tetapi sekali lagi sukar untuk mengingati pihak yang begitu hambar dalam sejarah kelab yang terkenal itu.

Sejujurnya, kekurangan usaha yang jelas bukanlah sesuatu yang muncul sejak beberapa minggu kebelakangan ini, kerana masalah sikap toksik telah berleluasa sepanjang musim ini dan melanda keterlaluan baru apabila Ralf Rangnick menggantikan Ole Gunnar Solksjaer November lalu.

Erik ten Hag yang akan datang akan mempunyai tugas besar di tangannya kerana dia diamanahkan dengan tanggungjawab untuk menyemai mentaliti kemenangan yang telah dia nyatakan sebagai faktor utama di sebalik kemenangan terbaru Ajax dalam kejuaraan pada pertengahan minggu ke dalam skuad United yang hampir tidak bermaya. Kunci kepada itu pastinya ialah rombakan kejam terhadap skuad permainan yang telah gagal terlalu banyak kali sepanjang musim ini.

Satu lagi komponen penting dalam senjata pemain Belanda itu ialah kakitangan yang dibawanya untuk memberikan sokongan yang diperlukannya, dengan salah seorang daripada mereka sudah menyatakan perasaannya dengan jelas mengenai pemain United yang berprestasi rendah musim ini.

Steve McClaren – bekas pengurus England dan pembantu kepada Sir Alex Ferguson di United – adalah sasaran utama Ten Hag untuk memainkan peranan sebagai kakitangan bilik belakangnya dan dilihat sebagai seseorang yang boleh membawa pandangan yang tidak ternilai tentang dentuman politik di sekeliling kelab itu.

Ten Hag adalah salah seorang pembantu McClaren semasa kejayaan McClaren di FC Twente, dan walaupun telah mengelak sebarang minat untuk menjadi pengurus pasukan utama sekali lagi, tidak menolak untuk menikmati peluang pembalikan peranan dengan bermain sebagai pelapis kepada bekas pemain sampingannya.

Pemain berusia 61 tahun itu jelas boleh membawa pengalaman luasnya sebagai bekas pengurus England dan pembantu lama kepada Sir Alex Ferguson untuk menanggung dalam membantu membina semula pasukan United Ten Hag dan menawarkan pandangan tentang bagaimana permainan bola sepak Inggeris berfungsi. Walau bagaimanapun, tidak dinafikan, ia adalah keputusannya yang kejam tentang siapa yang boleh diketepikan pada musim panas ini, yang paling penting sekali.

“Perkara yang mengecewakan bagi saya ialah, 3-1 dengan 25 minit berbaki dan pemain berhenti berlari,” kata McClaren kepada talkSPORT mengenai pasukan United yang tewas kepada Man City pada Mac lalu.

“Mereka tidak berhenti bertanding untuk pengurus, mereka berhenti bertanding untuk satu sama lain. Kemudian anda menghadapi masalah.

“Dalam kesusahan, ketika itulah mereka perlu bersatu, dan mereka tidak pernah melakukannya. Di bawah permukaan itu, terdapat masalah besar dalam bilik persalinan itu, dan tiada siapa yang menyelesaikannya. Penyelesaiannya agak mudah; mereka memerlukan pengurus yang pemain akan percaya dan kepada siapa mereka akan lari dan mati untuk mereka.

“Anda perlu mengeluarkan yang buruk dari bilik persalinan. Ini adalah kuncinya, dan Roy Keane tepat. Lima atau enam daripada mereka tidak layak memakai baju itu. Keluarkan mereka dari kelab dan tandatangani. pemain yang akan berlari dan berjuang untuk baju itu.”

United bersedia untuk rombakan skuad yang meluas pada musim panas ini, dengan enam pemain pergi secara percuma apabila kontrak mereka tamat, manakala segelintir lagi boleh ditukar dengan mudah.

Rangnick telah pun menasihatkan United untuk menandatangani seramai sepuluh pemain baharu pada penghujung musim, walaupun beberapa sumber kelab percaya keputusan itu adalah melampau, dengan kerja membina semula lebih berkemungkinan terdiri daripada separuh jumlah itu paling banyak.

Ini bermakna McClaren mungkin tidak dapat melaksanakan penyingkiran besar-besaran yang dia harapkan, tetapi menyingkirkan beberapa ‘yang buruk’ itu pastinya akan menjadi permulaan.

Seminggu selepas diberitahu mereka tidak sesuai untuk memakai baju itu, sesetengah daripada mereka tidak akan dapat lagi.