Liga Perdana Berita

Man City mengalahkan Newcastle untuk membuka kelebihan tiga mata

Manchester City secara tidak mengejutkan merampas semula kedudukan teratas Liga Perdana dengan kekalahan 5-0 ke atas Newcastle United yang membolehkan penyandang juara itu melebarkan jurang antara mereka dan Liverpool dengan kelebihan tiga mata selepas aksi hebat mereka di Stadium Etihad pada Ahad.

Raheem Sterling sekali lagi bangkit dengan dua gol untuk tuan rumah dengan Aymeric Laporte, Rodri dan Phil Foden turut menjaringkan gol ketika mereka meletakkan kekecewaan pahit kekalahan separuh akhir Liga Juara-Juara kepada Real Madrid di belakang mereka.

Tandukan awal Sterling dan tandukan masuk Laporte memberikan City kawalan penuh sebelum rehat manakala Rodri menanduk masuk gol ketiga City daripada tendangan sudut selepas rehat dan Foden menjaringkan gol keempat pasukannya sebelum Sterling meledak sekali lagi dengan tegas pada masa kecederaan.

Pelawat jelas bukan tandingan untuk City yang melangkah setapak lagi ke arah kejuaraan keempat dalam lima musim. City mempunyai 86 mata berbanding Liverpool 83 dengan kedua-dua pasukan berbaki tiga perlawanan dan City kini yang mempunyai perbezaan gol yang lebih baik. Skuad bimbingan Pep Guardiola memerlukan tujuh mata daripada baki tiga perlawanan mereka untuk menjamin kejuaraan.

Liverpool akan menentang Aston Villa pada hari Selasa dengan City menentang Wolverhampton Wanderers sehari selepas itu.

“Kekalahan kepada Real Madrid sangat besar, tetapi bola sepak adalah seperti ini. Anda perlu menghidupkan fokus untuk Liga Perdana kerana ia lebih sukar,” kata Rodri.

“Kami melakukan yang cemerlang hari ini dan kami perlu meneruskannya. Kami tidak mengharapkan apa-apa daripada Liverpool dan kami perlu meneruskannya. Kami mempunyai tiga perlawanan akhir dan perlu menamatkan musim ini seperti yang kami layak.”